25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCinci motive pentru a-ți petrece Crăciunul la malul Mării Negre

Cinci motive pentru a-ți petrece Crăciunul la malul Mării Negre

Probabil că atunci când vă gândiți unde să petreceți Crăciunul sau Revelionul nu ați luat în considerare și una dintre stațiunile de pe litoralul românesc sau o localitate din Delta Dunării. Ar trebui să o faceți, însă, pentru că sărbătorile de iarnă la malul mării pot fi una dintre cele mai romantice experiențe pe care le veți trăi. ”Constanța merită un city-break, nu numai Sibiul sau Brașovul. Se ajunge foarte ușor din București, iar în extrasezon prețurile sunt mai mici”, spune Cristian Bărhălescu, proprietarul unei agenții de turism.

Mirosul mării iarna, de neuitat

Iarna oferă imagini incredibile la malul mării. Sunt ani în care, de exemplu, marea îngheață la țărm, pe câțiva zeci de metri, peisajul fiind spectaculos. ”Nimic nu se poate compara cu o plimbare pe plaja aproape pustie, la sfârșitul lunii decembrie”, spune un turist care a încercat un Crăciun la mare și nu a regretat. Dacă alegeți și un hotel cu vedere la mare, nu veți regreta: imaginea valurilor, zgomotul și chiar mirosul mării vă vor rămâne întipărite în amintire mult timp.

O incursiune în trecut

Dacă alegeți să petreceți mai multe zile, puteți vizita și unele dintre obiectivele turistice din județ, fără aglomerația de pe șosele. Puteți alege una dintre cetățile antice din Constanța, cum ar fi Histria sau Capidava, care, deși nu sunt restaurate, rămân unele dintre cele mai importante obiective pentru pasionații de istorie. Muzeele vă așteaptă și în acea perioadă. Vorbim despre Muzeul de Artă Populară, de Istorie și Arheologie, de Marină. Dacă veniți cu copii, puteți urmări un spectacol al delfinilor, care stau din acest an într-o casă nouă, dar puteți petrece o după amiază și în micro-rezervația din Constanța. Rezervați-vă o jumătate de zi și pentru zona peninsulară a municipiului Constanța, unde puteți admira unele dintre cele mai vechi și frumoase clădiri din zona de sud-est a României, dar și arhiepiscopia ortodoxă, o biserică catolică și geamia Hunchiar, construită de sultanul Abdulaziz și inaugurată în anul 1869. Tot aici veți putea vedea ruinele sinagogii, pe care evreii din Constanța vor să o reabiliteze, dar și singura biserică fără turle din România, biserica grecească (a fost construită așa pentru a nu fi mai înaltă decât geamia Hunchiar, ținutul fiind atunci sub dominație otomană). Evident, în zonă veți putea vizita și Cazinoul din Constanța. Deși este părăsit de mai bine de zece ani, sau poate tocmai de aceea, este de o frumusețe tristă. Opriți-vă câteva minute și în fața statuii poetului Ovidiu, poetul tristelor iubiri, care și-a petrecut aici ultimii ani ai vieții. Evident, puteți admira și statuia lui Mihai Eminescu, aflată pe faleză, cu fața spre mare, așa cum și-a dorit poetul.

Delta Dunării, incredibilă iarna

Dacă nu v-a convins litoralul românesc, Delta Dunării o va face cu siguranță. Este un loc incredibil de vizitat iarna. Dacă vreți să evadați din orașele aglomerate într-un loc fără mașini, unde puteți respira cel mai curat aer din România, alegeți unul din satele deltei. ”Acolo găsiți, iarna, definiția liniștii”, spune Cristian Bărhălescu. Imaginați-vă că vă treziți dimineața încălziți de focul din sobă, vă uitați pe geam și vedeți canalele Dunării și stuful acoperit de un strat subțire de zăpadă. Nu se aude nimic, nu bate vântul, singura mișcare în acest peisaj încremenit este cea a pescarilor care își strâng, din lotcă, năvoadele. Puteți admira la iernat și o parte din cele 331 de specii de păsări de aici, din care 320 sunt specii protejate prin convenții internaționale. Dacă nu vreți să stați câteva zile în deltă, puteți opta pentru o excursie de o zi, din Constanța.

Gastronomie de top

Indiferent dacă alegeți litoralul sau Delta Dunării, veți avea parte de o gastronomie de top. Dobrogea este casa mai multor etnii, iar acest lucru se vede și în bucătăria locală. Găsiți aici restaurante turcești, grecești și chiar italiene deschise de membri ai etniilor respective. Bucătăria locală respectă rețetele tradiționale, dar aduce și o nuanță locală aparte. Greu de descris, dar musai de încercat. Evident, dacă vă place peștele, delta este locul pe care nu trebuie să îl ratați. Borșul tradițional, storceagul, icrele ca la mama lor acasă și sarmalele de pește nu trebuie să lipsească din meniu. Nici fructele de mare din Constanța, servite la malul mării, preparate ca pe coasta amalfă italiană, în celebrul Cinque Terre, nu sunt deloc de lepădat, dimpotrivă.

Cluburile se redeschid

Dacă vreți un altfel de distracție, care să vă aducă aminte de vară, puteți veni în Mamaia. Cluburile se redeschis pentru această perioadă. ”În fiecare an este plin în perioada Crăciunului. După ce mâncă sarmale acasă, tinerii vin să se distreze, să danseze”, spune reprezentantul unui club din Mamaia. Evident, cluburile sunt deschise și de revelion și promit petreceri cu free bar și muzică până dimineața târziu. Prețul este mai mare decât la restaurante: aproape 500 de lei de persoană.

Oferte speciale

Hotelurile de pe litoral și din Delta Dunării au pregătit oferte pentru Crăciun. În Mamaia, de exemplu, puteți sta o noapte la patru stele, pentru 225 de lei de persoană. Aveți acces la SPA, meniu special de Crăciun, colindători, program artistic și tombolă. Evident, va veni și Moș Crăciun să împartă daruri. În Delta Dunării, puteți opta pentru Crăciun la bordul unui hotel plutitor de patru stele. Camerele au grup sanitar propriu și apă caldă în permanență. Un sejur de patru zile costă 272,5 euro de persoană. În preț intră pensiunea completă, ghizi calificați în pescuit sportiv, pescuit la știucă, somn, șalău sau crap, inclusiv undițele, observarea păsărilor sălbatice de apă sau de zăvoi.

Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă