11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum iti pregatesti masina de concediu (P)

Cum iti pregatesti masina de concediu (P)

Daca pleci in concediu cu masina si stii ca ai de facut o calatorie lunga, e foarte important sa verifici si sa o pui la punct inainte sa pornesti la drum. Trebuie sa tii cont de sfaturile de mai jos, ca sa ai o vacanta linistita si sa fii sigur ca nu iti vei intrerupe zilele libere din cauza defectiunilor care ar putea aparea la masina.

  1. Verifica lichidele masinii. Poti consulta manualul masinii sau poti intreba un mecanic auto unde ar trebui sa fie nivelul lichidelor care iti ajuta masina sa functioneze. Inainte sa pleci la drum, asigura-te ca toate sunt la nivelul optim. Iata lista pe care trebuie sa o iei in calcul:

      –   Lichidul de frana

      –   Lichidul de racire

      –   Uleiul de motor

      –   Lichidul de servodirectie

      –   Lichidul de transmisie

      –   Lichidul stergatoarelor de parbriz

  2. Verifica centurile de siguranta. O centura de siguranta care nu functioneaza poate fi fatala, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti pasageri din masina. Treci pe la toate si testeaza-le functionalitatea. In cazul in care observi ceva in neregula cu una din ele, nu intarzia sa o repari! Centurile de siguranta sunt obligatorii si pentru pasagerii de pe bancheta din spate in tarile europene, asa ca evita amenzile sau tragediile, in caz de accident.

   3. Examineaza cu atentie anvelopele. Cauciucurile sunt, poate, cele mai importante parti ale masinii, atunci cand e vorba de un drum lung. Daca stii ca sunt mai vechi, ar fi bine sa le schimbi, ca sa nu pierzi timp pretios din vacanta pentru o pana. Nu pleca la drum fara o roata de rezerva, ca sa nu dai toti banii pusi deoparte pentru concediu pe tractarea autoturismului pana la prima vulcanizare.

   4. Verifica bateria masinii. Nu vrei sa-ti faci sange rau ca nu mai porneste masina exact atunci cand ai cea mai mare nevoie de ea. Fii sigur ca are cablurile neintrerupte si terminatiile curate. Daca bateria e veche sau nu se incarca in totalitate, ar fi bine sa cumperi alta, inainte sa incepi concediul.

    5. Asigura-te ca ai trusa de prim-ajutor. Iti va fi de folos, daca te vei zgaria sau lovi in vacanta, ori daca vreo durere iti va da batai de cap. Intr-o trusa completa ar trebui sa ai bandaje, fasa elastica, crema antibacteriana, macar un produs de dezinfectat ranile, pastile de durere, impotriva alergiilor si pentru rau de masina sau mare.

Ca sa fii sigur ca masina va functiona in parametri normali, da o fuga pana la specialistul tau, care iti va spune daca vreuna din piesele masinii tale necesita sa fie schimbata sau daca exista defectiuni mecanice pe care ar trebui sa le pui la punct, inainte de un drum lung.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă