15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial5 lucruri de făcut pe litoral când nu e vreme de plajă

5 lucruri de făcut pe litoral când nu e vreme de plajă

O zi înnorată pe litoral, în care nu puteți să faceți plajă, nu trebuie să vă deprime. Dimpotrivă, este o foarte bună posibilitate de a explora atracțiile pe care le are județul Constanța, dar de care marea și soarele vă țin departe.

„În primul rând, recomand vizitarea orașului Constanța. În zona veche puteți admira Muzeul de Arheologie și Istorie, moscheea, arhiepiscopia, iar apoi puteți face o plimbare pe faleza Cazinoului și în Portul Tomis”, a explicat președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Cristian Bărhălescu.

Sunt multe lucruri de descoperit aici, de la Stradela Vântului, care are o lățime de numai doi metri, la ruinele vechii sinagogi a Constanței, singura care se străduiește să supraviețuiască. Cazinoul vă va întrista, cu siguranță, părăsit de mai bine de zece ani. Și ruinele au însă farmecul lor. În zonă sunt mai multe restaurante cu specific pescăresc.

Delfinariul atrage sute de mii de turiști

Nu plecăm din orașul Constanța încă, pentru că vă invităm să petreceți cel puțin o jumătate de zi în delfinariu. Instituția care îl adăpostește se numește Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, pentru că vorbim nu numai despre spectacole cu delfini, dar și de o microrezervație cu animale sălbatice, despre planetariu, recent modernizat cu un proiector digital, dar și despre un observator astronomic. Cu 40 de lei de adult și 10 lei pentru copiii mai mari de 7 ani (gratis pentru cei cu vârstă mai mică), puteți vedea toate acestea, dar și învăța lucruri inedite despre delfini, aceste mamifere fascinante. Directorul complexului și antrenorii sunt aici pentru a vă aduce informații pe care aproape sigur nu le știați. Pentru copii, de anul acesta a fost inaugurat și un „baby zoo”, unde cei mici pot învăța cum să reacționeze cu animalele. Învață, de exemplu, de ce trebuie să te speli pe mâini atât după, dar și înainte să te joci cu ele.

Delta, aproape și fascinantă

Circa o oră și jumătate, poate două, durează drumul dintre Constanța și Tulcea, cu mașina. Două ore pentru a ajunge într-una dintre cele mai frumoase destinații nu numai din România, dar și din Europa: Delta Dunării.

Cristian Bărhălescu vă recomandă măcar o excursie de o zi în Deltă. Sunt agenții de turism care organizează -astfel de deplasări cu autocarul. Se pleacă dimineața, se ajunge la Murighiol, de unde se face îmbarcarea, și se pleacă spre inima Deltei, pe canalele înguste locuite de pelicani, cormorani și egrete, dar și de nuferi albi și galbeni.

Evident, nicio excursie în Deltă nu e completă fără o masă tradițională, cu borș făcut din apa Dunării și pește de-abia scos din apă. 179 de lei costă o astfel de excursie pentru un adult, 159 pentru un copil, la care se adaugă circa 45 de lei pentru prânz.

Alternativă religioasă

Constanța, se spune, chiar dacă părerile nu sunt unanime, este locul de unde apostolul Andrei a început creștinarea locuitorilor de pe aceste meleaguri. Dacă sunteți interesați de latura religioasă, puteți alege să vizitați Peștera Sfântului Andrei, monument istoric, prima biserică creștină de la noi. Dacă sunteți în zonă, ajungeți și la mausoleul de la Adamclisi. În cazul în care vă rămâne timp, puteți face un ocol și la Mănăstirea Dervent.

Histria, primul oraș de pe teritoriul României

În fine, dar nu în cele din urmă, Cristian Bărhălescu recomandă o excursie de o zi la Histria, primul oraș atestat de pe actualul teritoriu al României, întemeiat de grecii din Milet în jurul anului 657 î.H. Spre deosebire de anii trecuți, șoseaua este acum foarte bună, fiind recent reabilitată. Vizitarea cetății și muzeului vă va ocupa câteva ore și vă va convinge, cu siguranță, că litoralul nu înseamnă, cum spuneam, numai mare și soare.

Puteți continua ziua cu vizitarea Cheilor Dobrogei, o arie de protecție specială avifaunistică, întinsă pe aproape 11.000 de hectare. Rocile de aici au circa două miliarde de ani. Trăiesc aici specii precum pescărușul albastru, gâsca cu piept roșu, uliul cu picioare scurte, șoimul dunărean etc. Dacă aveți spirit de aventură, puteți vizita o parte din -Peștera Liliecilor, unde s-au descoperit numeroase -mărturii ale activității umane, precum unelte de silex paleolitic şi neolitic, dar și fragmente de ceramică neolitică.

Seara, ca oricare din seri, se poate încheia la una din multele crame dobrogene, unde bobul de strugure crescut sub soarele arzător al Dobrogei se metamorfozează într-o licoare care vă va face să nu regretați, ci dimpotrivă, zilele fără soare de pe litoral.

Top 5 atracții

  • 1. Complexul Muzeal de Științe ale Naturii
  • 2. Excursie de o zi în Delta Dunării
  • 3. Peștera Sf. Andrei și Mausoleul de la Adamclisi
  • 4. Zona veche a orașului Constanța
  • 5. Cetatea Histria și Cheile Dobrogei
Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă