5.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăGDPRMedicii de familie ameninţă cu măsuri extreme

Medicii de familie ameninţă cu măsuri extreme

Medicii de familie ameninţă cu măsuri extreme, chiar şi cu plecarea din ţară, din cauza „haosului” din sistem produs ca urmare a „ilegalităţilor în legislaţie”, dar şi a reducerii continue şi inexplicabile a bugetelor cabinetelor începând din 2009, relateaza Mediafax.

 

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, a declarat, luni, că medicii vor lua, sâmbătă, măsuri foarte dure, printre care şi aceea de a pleca toţi medicii de familie din ţară.

„Plecarea din ţară este doar una dintre măsurile extreme la care ne gândim. Vor fi mult mai multe”, a spus Rodica Tănăsescu.

Ea a precizat că la şedinţa de senat care va avea loc sâmbătă va fi discutată situaţia din sistem şi, în final, vor fi anunţate măsurile extreme la care vor recurge medicii de familie.

„Sâmbătă vom avea şedinţa Senatului, la care vor participa patronatele, Societatea Medicilor de Familie şi Colegiul Medicilor din România. Vom lua în discuţie situaţia din sistem. Mă refer la o situaţie pe care nu am întâlnit-o niciodată până în 2011 privind ilegalităţi majore cuprinse în lege, dar şi probleme care afectează grav bugetele şi activitatea cabinetelor din sistemul de medicină primară”, a precizat medicul Rodica Tănăsescu.

Ea a spus că din 2009 veniturile cabinetelor medicilor de familie au scăzut continuu şi inexplicabil. Astfel, dacă în 2009 bugetul a fost cu 35 la sută mai mic, în 2010 a scăzut cu aproape 10 la sută, iar în 2011 cu alţi aproape 10 la sută.

„În 2011 nu ne-au dat nici măcar cât am primit anul trecut. În schimb, trebuie să avem grijă de asistenţii noştri, de întreţinerea cabinetelor, de editarea cardurilor, de permananţă pe maşinile lui Arafat. Este absolut ireal să putem lucra în aceste condiţii”, a mai spus Tănăsescu.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicului Simona Schnelbach, declara, în 27 ianuarie, că medicii de familie sunt foarte nemulţumiţi şi nu doresc să semneze contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie.

„Este al treilea an consecutiv când fondurile alocate în fila de buget pentru medicina primară scad cu 30, 40 la sută. Anul acesta diminuarea este de 30 de milioane de lei”, spunea Simona Schnelbach.

Aceasta preciza că una din nemulţumirile majore ale medicilor este determinată de articolul 141 al contractului, care prevede că, dacă medicii de familie nu vor semna acest contract „în termen util”, activitatea lor va fi preluată de către cabinetele de ambulator, într-o modalitate care va fi precizată ulterior.

„Este ilegal să se procedeze aşa, iar această formulare nu va putea fi păstrată”, spunea Simona Schnelbach.

Ea adăuga că o altă nemulţumire a medicilor este legată de faptul că CNAS doreşte ca acest contract să fie semnat pe o perioadă de doi ani, în condiţiile în care nimeni nu ştie ce sumă va fi alocată de la buget pentru medicina de familie în anul 2012.

„Pe 12 februarie vom avea o şedinţă a Senatului Societăţii Naţionale de Medicina Familiei la care vom hotărî atitudinea noastră. În mod sigur va fi o atitudine revendicativă. Urmează să stabilim cum anume vom derula protestele astfel încât pacienţii, dar mai ales cei care suferă de boli cronice şi care au dreptul la reţete compensate sau gratuite, să nu aibă de suferit”, afirma Simona Schnelbach.

Cele mai citite

Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului în viitorul Guvern

Aportul sectorului în PIB este de 6%, peste nivelul de 5,4% înregistrat anul trecut Industria ospitalității din România, aflată într-o creștere accelerată, solicită o reprezentare...

Elena Lasconi: Înainte de orice, sunt un om care dorește binele României

Liderul USR, Elena Lasconi, a vorbit despre acordul partidelor proeuropene de a intra împreună la guvernare și a spus că momentul „foarte greu” prin...

Banca Mondială: Sărăcia extremă la nivel global revine la nivelurile dinaintea pandemiei

Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord Banca Mondială a publicat noile estimări privind sărăcia globală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă