Un indulcitor folosit in laptele praf pentru bebelusi si in anumite alimente organice, sau fara gluten, contine cantitati periculoase de arsenic. Mai mult, nici batoanele de cereale sau bauturile energizante nu sunt mai sanatoase.
Brian P. Jackson, chimist specializat in probleme de mediu si cercetator-sef la Universitatea din Darthmouth a descoperit, impreuna cu echipa sa, ca siropul de orez brun folosit ca indulcitor pentru laptele praf contine cantitati mai mari de arsenic decat sunt permise in apa de baut.
Potrivit studiului, publicat saptamana aceasta in jurnalul medical “Environmental Health Perspectives”, aceleasi nivele de arsenic erau prezente si in alte alimente indulcite cu acest sirop (batoane de cereale, gustari si bauturi energizante).
“Cel mai tare ne ingrijoreaza prezenta arsenicului in laptele praf. Riscul de a te otravi daca mananci un baton de cereale din cand in cand este mic, dar in cazul bebelusilor si al oamenilor care consuma frecvent alimente periculoase, sau care urmeaza o dieta care exclude glutenul, exista posibilitatea producerii unei intoxicatii serioase“, a declarat Jackson.