4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăGDPRInfraroşiile şi "strangularea" tratează hemoroizii

Infraroşiile şi „strangularea” tratează hemoroizii

Aceste terapii nu necesită internare şi nici anestezie generală şi au o rată de succes de peste 70%.

Romeo Popescu, un bărbat de 53 de ani din Bucureşti, este una dintre numeroasele persoane care suferă de hemoroizi. „La 18 ani mi-a apărut o fistulă perianală (n.r. – infecţie) pe care nu am tratat-o pentru că îmi era teamă de operaţie, iar în urmă cu trei-patru ani am făcut he¬moroizi şi fisură anală. Aveam dureri atroce şi sufeream de constipaţie”, zice Romeo.
Bărbatul a scăpat de hemoroizi printr-o metodă care constă în „strangularea” acestora cu o bandă elastică din latex natural. „Se introduce în rect un tub sub formă de pâlnie (anuscop) pentru a ajunge la hemoroizi şi, cu ajutorul unui dispozitiv, se amplasează o bandă elastică la baza hemoroizilor. Din ziua a doua şi până în a şaptea, hemoroizii se elimină spontan prin scaun”, explică Viorel Radu, medic coordonator proctolog la clinica Proctoline din Bucureşti. Tratarea hemoroizilor interni determină şi vindecarea celor externi, deoarece aceştia din urmă sunt menţinuţi de fluxul de sânge de la cei interni.

Chirurgie pentru cazuri avansate

O altă metodă de tratare a hemoroizilor este fototermocoagularea cu raze infraroşii. „Se micşorează dimensiunea hemoroidului, se sclerozează şi se atrofiază. Se face o şedinţă pentru fiecare hemoroid”, spune Viorel Radu.
Hemoroizii în stadiu avansat se pot trata prin metoda cu Stappler circular, cu anestezie rahidiană sau generală şi internare timp de o zi. Se introduce un anuscop special în rect, se taie hemoroizii şi se suturează. „O altă soluţie este ligatura arterei hemoroidale prin care se suturează vasul care alimentează hemoroizii. Intervenţia se face sub ghidaj ecografic Doppler”, explică medicul. Metoda implică anestezie rahidiană sau peridurală şi este recomandată pentru cazurile mai complicate. Rata de succes este de 95%, iar costul intervenţiei poate ajunge până la 2.000 de euro.
Intervenţiile chirurgicale sunt recomandate în cazurile foarte grave şi se fac în spital.

Toxină botulinică pentru fisuri

Fisurile anale apar din cauza constipaţiilor şi se pot trata cu unguente cu efect anestezic şi vasodilatator pe bază de nitroglicerină sau nifedipină. Tratamentul se aplică de două-trei ori pe zi, după baie, iar rata de vindecare este de peste 60%. Un alt tratament constă în injecţiile cu toxină botulinică lângă fisură, în muşchii sfincterieni, metodă care l-a scăpat şi pe Romeo de suferinţă. La prima injectare cu toxină botulinică, rata de succes este de 75%, iar la a doua, de peste 90%.
Prin chiuretajul cu radiofrecvenţă se secţionează şi se coagulează instantaneu ţesuturile. Metoda este recomandată în cazul în care fisurile nu s-au vindecat cu creme sau cu injecţie botulinică.
Radiofrecvenţa este recomandată şi celor cu fistule perianale necomplicate. Se face o excizie a fistulei, iar vindecarea se produce în maximum patru săptămâni.

Bolnavii ajung să fie nevrotici şi irascibili în trafic

Una din două persoane suferă de hemoroizi, iar nouă din zece români se confruntă în timpul vieţii cu un simptom al acestei boli, precum jenă, durere sau o uşoară sângerare. „10% din populaţie prezintă sângerare anală. Din aceştia, 75% suferă de boală hemoroidală, 15% de fisuri anale, iar la 10% cauzele sunt mai grave”, spune Viorel Radu. Bolnavii devin irascibili, le e ruşine să vorbească despre boala lor, iar de multe ori cei din jur nu-i iau în seamă. „Pacienţii ajung să fie nevrotici, le e teamă să facă scaunul, iar unii dintre ei ajung chiar şi la psihiatru. Una dintre pacientele mele s-a tratat de cancer, dar a vrut să se sinucidă din cauza fisurii anale. De asemenea, unii pacienţi recunosc că sunt agresivi în trafic din cauza durerilor provocate de hemoroizi sau de fisurile anale”, mai spune Viorel Radu. Cea mai mare parte din pacienţii care se prezintă la medic vin în stadii mai avansate ale bolii şi spun că principalul simptom este durerea, deşi sângerează de ani de zile.

REGIM DE VIAŢĂ

Cum să preveniţi hemoroizii

Faceţi sport. În cazul sedentarilor, sângele stagnează în vene, creând o presiune, ceea ce face ca ţesuturile să cedeze.
Consumaţi alimente bogate în fibre, vitamine, enzime. Ca să preveniţi con stipaţia, beţi cel puţin un litru şi jumătate de lichide şi evitaţi consumul de orez, caşcaval, caş, telemea, măsline, banane şi carne de porc. „Mulţi tineri nu beau nimic în afară de sucuri”, atrage atenţia medicul Viorel Radu.
Nu vă stresaţi foarte tare. „În situaţiile de stres apare un hipertonus al muşchiului sfincterian şi acesta nu se mai relaxează”, spune Viorel Radu.

90%
dintre români se confruntă în timpul vieţii cu un simptom al bolii hemoroidale precum jenă sau durere.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă