8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialReţeta zilei: Ciorbă galiciană de fasole albă

Reţeta zilei: Ciorbă galiciană de fasole albă

Ciorba originală din Galicia se prepară cu rapini (broccoli italian). Dar îl poţi face şi cu frunze de napi sau varză creaţă. Mai poţi pune piept sau spată de porc în locul osului de porc. Vei obţine o ciorbă delicioasă, care se consumă a doua zi după preparare.

INGREDIENTE:

  • 250 g fasole albă
  • cinci l apă
  • un os de porc
  • 100 g  fleică afumată
  • 400 g cartofi
  • 500 g frunze de nap
  • o jumătate de chorizo
  • câteva picături de ulei
  • o lingură de sare
  • ulei de măsline pentru servire

MOD DE PREPARARE:

Pune fasolea albă într-o oală, toarnă cinci litri de apă şi las-o la înmuiat timp de 24 de ore. A doua zi, pune osul de porc la fiert şi ai grijă să adaugi destulă apă, ca să-l acopere. După 10 minute, aruncă apa în care au ieşit impurităţile din carne şi pune alta curată, încălzită în prelabil.

Scurge fasolea care a fost la înmuiat şi adaug-o în oala cu osul de porc. Pune oala pe foc şi las-o la fiert la foc mediu cam 30 de minute. Adaugă o lingură de sare.

Tăie fleica afumată în bucăţi mijlocii şi pune-le deoparte. Curăţă cartofii şi taie-i în feliuţe fine, rotunjind marginile cu un cuţit pentru a elimina părţile neregulate. Pune-i deoparte. Spală frunzele de napi şi rupe-le în bucăţi, cu mâna. Pe măsură ce faci asta, aruncă tulpinile mari.

Adăugă în oala cu fasolea chorizo, fleica, cartofii şi zarzavaturile tăiate. Lasă la fiert încă o oră, la foc mic, adăugând încă puţină apă fierbinte dacă zeama se reduce prea mult. Mai pune sare dacă este nevoie. Scoate din zeamă cu spumiera chorizo, osul de porc şi fleica şi pune-le deoparte.

Lăsaţi ciorba la frigider timp de 5-6 ore (şi chiar mai bine până a doua zi). Înainte de servire, încălzeşte-o şi chiar las-o să dea un clocot. Pune ciorba în farfurii, adaugă câteva picături de ulei de măsline în fiecare şi serveşte-o fierbinte.

Poftă bună!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă