Rețeta veche “Tocană ca la moldoveni, cu colțunași” este folosită în satele din Moldova de peste Prut.
Ingrediente pentru colțunași:
făină
ouă
cartofi
putina untură sau unt
Ingrediente tocană:
ceafă de porc
ulei
ardei gras
ceapă
sare
piper
coriandru
cimbru
vin alb
bulion
pastă de tomate
Mod de preparare colțunași:
Se pun ouăle într-un castron, se adaugă făină și puțină sare. Se amestecă făina cu ouăle, apoi se frământă aluatul până ce se încorporează toată făina. Se întinde aluatul pe masă și se taie sub formă de cercuri, cu un pahar sau cu o formă de teflon.
Între timp se fierb cartofii, se sfărâmă și se amestecă cu puțină untură sau unt.
Pe fiecare bucată de aluat se pune o lingură de umplutură, apoi se îndoaie pe jumătate și se lipește cu degetele sau cu o furculiță.
Mod de preparare tocană:
Se prăjește ceafa bine în ulei, apoi se călesc ceapa și legumele. Se adaugă vin alb, bulion și pastă de tomate. Se condimentează după gust.
Se pune într-un vas tocănița preparată în tigaie, se adaugă câțiva colțunași apoi se completează cu sos din tocăniță.
Se acoperă vasul cu o bucată de aluat care se unge cu un ou bătut. Se lasă la cuptor până ce aluatul de pe vas se rumenește și se umflă.
Se servește cu murături.
Tradiții culinare:
Reţeta face parte programul de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications, în parteneriat cu brandul Gold Maya și Heinner. Programul îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti. Rețeta a fost preparată la Crama Moldovița.