15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMuncești o oră și mănânci o zi. Primăria Sectorului 6 a deschis...

Muncești o oră și mănânci o zi. Primăria Sectorului 6 a deschis al doilea magazin pentru nevoiași

Persoanele defavorizate din sectorul 6 pot cumpăra alimente, haine, cărți sau jucării din magazinul SocialXChange, doar că nu plătesc cu bani, ci cu ore de muncă în folosul comunității.

Magazinele SocialXChange – două în sectorul 6, unul în Crângași, al doilea inaugurat, ieri, în Drumul Taberei – funcționează, în principal, pe baza donațiilor venite din partea oamenilor și firmelor din sector. Aceștia donează alimente, haine, jucării, cărți, chiar și produse electronice, iar magazinul le redirecționează către persoanele nevoiașe. De aici, susțin reprezentanții primăriei, are de câștigat toată lumea. “În schimbul produselor, donatorii primesc puncte, iar cu aceste puncte pot beneficia de diferite servicii puse la dispoziție de administrația locală, de exemplu cursuri de karate sau de IT”, spune Georgiana Ciurea, de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6.

Lista de prețuri

Beneficiarii, persoanele defavorizate care apelează la magazinele SocialXChange, au acces la produsele de aici în schimbul muncii lor. În funcție de durata și de complexitatea muncii primesc, de asemenea, puncte, pe care le pot “cheltui” după bunul plac în magazine.

“De pildă, pentru o oră de călcat rufe primesc 6 puncte, pentru o oră de măturat strada – tot 6 puncte, pentru săpat – 10 puncte, pentru dat zăpada – 10 puncte, curățatul unui subsol – 15 puncte și tot așa”, explică Oana Andreea Baba, director executiv DGASPC Sector 6.

În magazinul SocialXChange din Drumul Taberei, prețurile sunt cam așa: un litru de ulei – 2 puncte, un kilogram de făină, zahăr sau mălai – 1 punct, un litru de lapte – 1,5 puncte, un bax de hârtie igienică – 1 punct, conservele fac 1,5 puncte, scutecele – 9 puncte. Practic, cu punctele câștigate într-o oră de muncă, o persoană nevoiașă își poate procura alimente pentru o zi întreagă.

“Am dat la sapă, am cărat mobilă, sunt un fel de om bun la toate. Vin des cu soția, muncim și ne luăm cele necesare din magazin. Cel mai mult am câștigat 60 de puncte într-o singură zi de muncă”, spune Victor Cojocari, pensionar. “După 24 de ani de muncă, am o pensie de 540 de lei”, adaugă el.

Tone de alimente donate

Primul magazin SocialXChange a fost deschis la începutul anului 2015. Potrivit Primăriei Sectorului 6, de atunci și până azi s-au implicat în proiect peste 1.100 de firme și persoane fizice care au oferit donații. De asemenea, 266 de persoane au ales să muncească în schimbul produselor pe care le-au primit. “De la inaugurare s-au donat trei tone de alimente pe bază de cereale, 4.800 de conserve de carne și legume, 2.500 de litri de ulei și 2,1 tone de zahăr. Beneficiarii au prestat 4.550 de ore de muncă în folosul comunității”, arată primăria.

 

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă