STUDIU: Suntem atraşi de persoane care seamănă cu părinţii noştri

de Elena Mitrovici , 26 februarie 2016 - stire actualizata la ora 13:15, 26 februarie 2016
Foto: prinscreen The Independent

Nu ţi s-a părut niciodată că partenerul prietenei tale seamănă cumva ciudat de familial cu ea? Nu te-ai întrebat vreodată pentru un moment dacă perechea care merge în faţa ta pe stradă este soţ-soţie sau frate-soră? S-ar putea să nu ai vedenii. Animalele din multe specii „învaţă” cum arată partenerul potrivit pe baza aspectului părinţilor şi se pare că oamenii fac la fel, scrie The Independent.

Savanţii ştiu, de mult timp, că păsările, mamiferele şi peştii îşi aleg parteneri care seamănă cu părinţii lor, iar acum constată că şi oamenii „învaţă” în acelaşi mod de la părinţi. Dacă le ceri oamenilor să studieze nişte fotografii şi să observe asemănările dintre un cuplu de heterosexuali şi părinţii lor, rezultă o imagine fascinantă. Cele mai multe femei au tendinţa să aleagă parteneri a căror faţă arată măcar puţin ca a tatălui lor, în timp ce bărbaţii îşi aleg adesea partenere care seamănă uşor cu mamele lor. Şi asemănările nu se opresc la faţă. Se pot observa similitudini şi între înălţimea partenerului şi a părinţilor, culoarea părului sau a ochilor, iar în unele cazuri chiar la gradul de acoperire a corpului cu păr.

Studiile au mai arătat că nu doar aspectul contează, ci şi relaţia pe care o au tinerii cu părinţii. Există mai multe şanse ca oamenii care au avut o relaţie pozitivă în copilărie cu un anumit părinte să-şi aleagă un partener care seamănă cu acesta.

Acum, specialiştii au încercat să răspundă la întrebarea: care este explicaţia biologică a acestui comportament? S-a constatat că, biologic, împreunarea cu o rudă îndepărtată va duce la naşterea unui număr mare de copii sănătoşi.

În ciuda acestor cercetări, profesorul Tamsin Saxton de la Universitatea Northumbria, citat de The Independent, spune că „nu aş fi surprins dacă mi-ai spune că partenerul tău nu seamănă deloc cu părinţii tăi. Ca mai toţi oamenii, cu siguranţă vrei un partener bun, inteligent şi atractiv. Iar acest sentiment confortabil de familiaritate poate fi suficient pentru a face o relaţie să funcţioneze sau pentru a păstra sentimentul de încredere într-o relaţie.” 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design