23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRisc de surmenaj! Angajaţii nu se pot deconecta de muncă în timpul...

Risc de surmenaj! Angajaţii nu se pot deconecta de muncă în timpul vacanţelor

Aproape jumătate dintre angajaţii din companii nu se pot relaxa cum se cuvine în vacanţa de vară deoarece răspund în continuare la e-mail-urile şi telefoanele de serviciu, în loc să petreacă timp cu familia şi prietenii.

Un studiu recent arată că angajaţii români îşi iau de obicei proiectele de la serviciu cu ei în vacanţă, iar mulţi dintre ei sunt lipiţi de smartphone-urile şi netbook-urile lor. 35% dintre ei declară că vor lucra în continuare cu o mică reducere faţă de situaţia normală, de pe şezlonguri. Aşa că, în loc să se bucure de timp liber alături de cei apropiaţi şi de cei dragi, vor încerca să “jongleze” cu tot stresul muncii pe lângă nemulţumirea partenerilor şi dezamăgirea copiilor.

Printre aceşti angajaţi conştiincioşi care nu ştiu să se deconecteze există o minoritate de dependenţi de muncă. Unul din zece angajaţi mărturiseşte că va lucra peste trei ore în fiecare zi de vacanţă, neglijându-i pe cei dragi, potrivit celui mai recent sondaj Regus, care a examinat peste 16.000 de respondenţi din mai mult de 80 de ţări.

Citeşte şi Cele mai bune alimente care reduc stresul

„Dezvoltarea tehnologiei înseamnă că angajaţii sunt mereu conectaţi şi că este uşor de cedat tentaţiei de a verifica e-mailul şi de a finaliza sarcinile care decurg din acele e-mailuri. Cu smartphone-uri, netbook-uri şi conexiune la internet pretutindeni, a devenit foarte greu să ne deconectăm cu adevărat, dar acordarea unei pauze şi dedicarea timpului celorlalţi, familiei şi prietenilor, este vitală pentru a rămâne sănătoşi”, comentează Ramona Iacob, Market Team Leader.

O vacanţă este esenţială pentru consolidarea legăturilor de familie şi relaxare, dar poate, de asemenea, să facă diferenţa dintre un angajat sănătos şi un angajat epuizat. Studiile indică faptul că o minte stresată este terenul perfect pentru anxietate, de aceea este important ca profesioniştii să se relaxeze din când în când şi să se rupă cu adevărat de birou.

Citeşte şi Reţeta perfectă pentru relaxare. Cum să-ţi încarci bateriile după o zi de muncă

„Pierderea nopţilor într-o încercare de obicei eşuată de a lucra şi de a lua parte în mod activ la vacanţa în familie nu poate decât să aducă angajaţii cu un pas mai aproape de epuizare şi să strice distracţia tuturor. Companiile trebuie să îşi îndrepte urgent atenţia către modalităţile de a creşte eficienţa şi productivitatea pentru a-i scuti pe angajaţi să îşi aducă activităţile de serviciu în timpul lor personal dacă doresc să se asigure că personalul se menţine fericit, sănătos şi productiv. Introducând mai multă flexibilitate şi permiţând angajaţilor să reducă timpul de navetă neproductiv, lucrând mai aproape de casă, companiile pot deveni mai eficiente permiţând angajaţilor să se deconecteze cu adevărat atunci când se află în vacanţă”, susţine Iacob.

Angajaţiii care vor să se deconecteze total de rutina zilnică şi să se bucure de vacanţă, trebuie să ţină cont de trei reguli simple:

1. Planificaţi din timp vacanţa

Ar trebui să rezervaţi măcar cu două luni înainte biletele de avion şi hotelul pentru următoarea vacanţă şi să vă informaţi din timp şeful ca să nu vă aglomereze cu sarcini chiar înainte să plecaţi în concediu. În plus, veţi beneficia de oferte avantajoase la cazare şi bilete de avion la preţuri mici spre toate destinaţiile din lume.

2. Închideţi telefonul de serviciu

Important este ca în concediu să vă deconectaţi nu numai fizic de rutina zilnică, dar şi psihic. De aceea, este bine să vă închideţi telefonul de serviciu şi să nu vă luaţi laptopul în bagajul de voiaj.

3. Nu vă întrerupeţi vacanţa

O idee bună este să delegaţi o parte din responsabilităţile de serviciu unei colege de încredere, astfel încât dacă apare o problemă în timp ce sunteţi în concediu să nu fiţi nevoiţi să vă întrerupeţi vacanţa.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă