Aproape trei sferturi din femeile din România, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, susţin că au suficiente informaţii despre metodele de prevenire a sarcinilor nedorite, însă ţara noastră a înre-gistrat cea mai mare rată a avorturilor din Uniunea Europeană.
Un studiu realizat la nivel internaţional a descoperit lacune în cunoştinţele femeilor cu privire la metodele contraceptive existente. Două treimi dintre femeile intervievate au discutat cu medicul specialist despre pilulele contraceptive, însă puţine au fost informate cu privire la celelalte metode de contracepţie: plasturele hormonal – 18%, inelul vaginal – 16%, implantul hormonal – 13%, sau injecţiile hormonale – 13%.
„În zilele noastre, multe femei preferă să se concentreze asupra obiectivelor de viaţă înainte de a avea copii. De aceea, este important ca ele să primească informaţii exacte despre opţiunile lor de contracepţie, astfel încât, împreună cu ajutorul medicului, să poată găsi opţiunea potrivită pentru situaţia lor personală şi să ştie cum să folosească această metodă cât mai eficient”, a declarat dr. Fabiola Beligotti, director medical regional al MSD şi principalul autor al studiului.
Pilula contraceptivă, cel mai des folosită
În prezent, pilula contraceptivă este metoda cel mai des folosită (44%) de femeile care nu vor să rămână însărcinate. Doar 21% dintre femei folosesc altă metodă contraceptivă, iar dintre acestea, mai puţin de 10% folosesc metodele contraceptive cu acţiune îndelungată, precum injecţiile hormonale, implanturile hormonale, dispozitivele sau sistemele intrauterine. Unul dintre motive este ideea preconcepută că metodele contraceptive de lungă durată sunt permanente.
„Medicii sunt responsabili să informeze pacientele cu privire la toate metodele contraceptive şi să înlăture ideile preconcepute. Astfel, femeile, împreună cu medicul lor specialist, vor putea alege metoda contraceptivă potrivită, în funcţie de stilul de viaţă al fiecăreia. Potrivit studiului MSD, multe femei au discutat despre stilul lor de viaţă cu medicul specialist, dar doar jumătate consideră că acest aspect a fost luat în calcul când le-a fost recomandată metoda contraceptivă”, a declarat dr. Diana Mansour, consultant în Ginecologie Comunitară şi Sănătatea Reproducerii, şefă a secţiei de Sănătate Sexuală din cadrul spitalului Newcastle, Anglia.
Dintre cele aproximativ 2.000 de femei care folosesc pilula ca metodă contraceptivă, majoritatea ar schimba această metodă sau măcar modul de administrare regulat, dar nu au suficiente informaţii despre celelalte metodele de prevenire a sarcinilor nedorite.
Lipsa de educaţie sexuală în România
În ţara noastră, 67% din femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani susţin că ştiu suficient despre metodele de prevenire a sarcinilor nedorite, însă ţara noastră a înregistrat cea mai mare rată a avorturilor din Uniunea Europeană. Această situaţie poate fi explicată în condiţiile în care aproape jumătate din populaţia feminină nu a beneficiat niciodată de vreo formă de educaţie sexuală, iar româncele nu merg anual la un control ginecologic sau să discute cu medicul specialist, potrivit unui sondaj al Institutului pentru Politici Publice.
Studiul online, desfăşurat în nouă ţări, a arătat că un număr mare de femei, indiferent de vârstă sau naţionalitate, au idei preconcepute cu privire la metodele de contracepţie:
Mai mult de una din 4 femei consideră că metodele contraceptive reversibile de lungă durată sunt permanente.
19% din persoanele intervievate sunt de părere că metodele contraceptive de lungă durată necesită introducere chirurgicală în uter.
Aproximativ 31% din cele intervievate sunt de părere că pilulele contraceptive au cea mai mare rată de eficacitate.
Una din cinci femei nu crede că poate rămâne însărcinată dacă uită să administreze o pilulă contraceptivă.