Ministrul Andreea Păstîrnac citează Eurostat și afirmă că în 2016 s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară. Eurostat susține că nu deține asemenea date

de Mihai Diac , 02 mai 2017 - stire actualizata la ora 22:01, 02 mai 2017
Foto: Arhivă

UPDATE 21,55: Reprezentanții din Luxemburg ai Eurostat au declarat, pentru RFI, că această instituție nu deține datele pe care le invocă ministrul Andreea Păstîrnac.

Eurostat, oficiul european de statistică, nu poate furniza însă date mai noi de doi ani. In prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015.

Privind natalitatea românilor, Eurostat a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016.


Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că în anul 2016 s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară, informează Mediafax.

Andreea Păstîrnac consideră că această situație arată modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate în Europa.

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (din diaspora - n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelelate state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Andreea Păstârnac a explicat că educaţia este principala problemă cu care ministerul pe care îl conduce se confruntă pentru că mulţi copii români sunt născuţi în alte state şi nu mai învaţă limba română.

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic - de la tablete până la manuale digitale - şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a adăugat Andreea Păstîrnac.

Comentarii

 • cetatean

  03 mai 2017 14:39

  pe langa abecedare poate le trmite si niste microbuze scolare,un corn cu lapte...sa nu fie discriminare !

  raspunde comentariului
 • Misu

  03 mai 2017 12:19

  Sa-i creasca nasul mare mare cat un pastranac! De la Dr. Copy Paste s-a molipsit! De la o vreme de cand Dragnea a batut din piciorul si slujbsii sai au percutat adica au facut ca TVR si Radio Romania sa fie finantate de la buget, cam multi ministri au fost promovati la radio. Ultima data, Pastarnacutza lui Dragnea s-a dat mare la emisiunea de marti seara la radio la emisiunea "Oameni care misca Romania"! TRAIASCA PARTIDUL ! TRAIASCA MUSTOCIOSUL ! SA PROSPERE TELEORMANUL!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design