8.1 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialGuvernul a aprobat înființarea structurii Avocatul Copilului

Guvernul a aprobat înființarea structurii Avocatul Copilului

Guvernul a aprobat, miercuri, înființarea structurii Avocatul Copilului, ca o componentă distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, a anunțat un comunicat al Executivului.

Noua structură se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului.

Executivul a adoptat miercuri un proiect de lege care modifică și completează Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului și care dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.

"Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap", se spune în comunicat.

Guvernul precizează că noua structură va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituțiile publice reclamate. În plus, acesta va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă drepturile copilului.

Actul normativ prevede înființarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului, se mai spune în comunicat.

"Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respectă recomandarea de țară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, având în vedere că instituția Avocatului Poporului este organizată și funcționează în conformitate cu Principiile de la Paris, conform cărora statele membre sunt încurajate să creeze sau să consolideze instituțiile naționale, cărora să le confere un mandat cât mai amplu posibil în promovarea și protecția drepturilor omului", a explicat comunicatul Executivului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aliații din G7 avertizează Iranul să nu furnizeze Rusiei rachete balistice pentru a fi folosite în Ucraina

Membrii alianței G7 au avertizat Iranul că va fi lovit de noi sancțiuni occidentale semnificative dacă va merge mai departe cu planul de a...

Liderul USR Alba, deputatul Beniamin Todosiu, a trecut la PSD

Preşedintele USR Alba, deputatul Beniamin Todosiu, anunţă sâmbătă, într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, că se alătură „Noului PSD”, el prezentându-i pe liderii...

CSM București e aproape de sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin după ce a învins în deplasare echipa slovenă Krim Mercator...

CSM Bucureşti a făcut un pas mare spre sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce a învins în deplasare echipa...
Ultima oră
Pe aceeași temă