25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialTotul despre curăţenia de toamnă

Totul despre curăţenia de toamnă

Sărbătorile de iarnă trebuie întâmpinate cu o casă curată ca paharul. De aceea perioada următoare trebuie dedicată unei curăţenii generale a casei.

Curăţenia generală a casei trebuie începută cu exteriorul (curtea, grădina, ferestrele) şi continuată la interior. Atenţia trebuie îndreptată către fiecare suprafaţă (parchet, plăci ceramice, geamuri, oglinzi,metal, etc.) întrucât acestea necesită soluţii diferite.

O atenţie specială va fi îndreptată spre baie şi mai cu seamă bucătărie, întrucât aici se vor desfăşura multe activităţi legate de sărbători. Cu siguranță, timpul este foarte important pentru fiecare dintre noi. De aceea, trebuie să știţi încă de la început că, dacă veţi apela la ajutorul celor dragi pentru a face curățenie, operațiunea ar putea dura chiar și o săptămână. În schimb, dacă solicitați serviciile unei firme specializate în curățenie, timpul se poate reduce la o zi.

În cazul în care doriţi să mergeţi pe a doua variantă este bine să ştiţi că pentru geamuri se solicită 2,5-3 lei/mp în timp ce pentru covoare, tapițerii 3-5 lei/ mp).

Exteriorul

Spațiile verzi și aleile din jurul casei trebuie să fie curățate. A fost o perioadă mai călduroasă decât normal şi mai uscată şi trebuie profitat de acest fapt pentru că odată cu venirea ploilor grele şi a zăpezii, nu veți mai avea să ieșiți în curte la sfârșit de săptămână pentru a trebălui, iar pe aleile gata curățate nu se va mai forma acea peliculă noroioasă, eventual cu gheaţă şi zăpadă.

Un spălător cu înaltă presiune este extrem de folositor în aceste situaţii, mai ales că îl puteţi folosi la curăţarea porţilor, uşilor, pereţilor exteriori şi a geamurilor, mai ales în situaţia în care casa prezintă deschideri vitrate mari. Tot pentru curățenia din curte și de pe alei se recomandă folosirea unui aspirator cu tocător iar frunzele tocate pot fi folosite la fabricarea compostului, un îngrășământ natural pe care îl puteți folosi la primăvară. După îndepărtarea frunzelor, curățenia  se poate realiza cu o mătură mecanică, un dispozitiv care adună mizeria de pe alei într-un recipient, pietricelele, nisipul, praful, pământul umed, bucățile mici de lemn sau chiar și PET-urile fiind absorbite instant.

Pentru tunderea precisă și estetică a gazonului folosiți o mașină de tuns iarba, scoateți buruienile cu rădăcini puternice și apoi așezați în forme de insule pentru primăvară florile cu bulbi. Frunzișul de toamnă nu trebuie să rămână pe gazon pe parcursul iernii, iar acesta se îndepărtează eventual folosind o suflantă sau aspiratorul cu tocător.

Curăţenia post-renovare

Deseori renovările se fac astfel încât casa sau apartamentul să fie gata înainte de sărbători. În acest caz, însă, mai aveţi de trecut un hop: curățenia post-șantier, mai cu seamă că este foarte probabil ca   după plecarea muncitorilor să aveţi în casă saci cu moloz, resturi de materiale de construcție, mult praf. Pentru rezultate bune este necesar să renunțaţi la soluțiile de uz general în favoarea celor specializate. În funcție de tipul suprafeței și al murdăriei, găsiţi pe piață produse profesionale pentru plăci ceramice, parchet, lemn, suprafețe din sticlă, inox etc. Nu în ultimul rând, este necesar să respectaţi o anumită ordine în procesul de curățare a diverselor suprafețe, pentru a nu munci de două ori. Începeţi curățenia de sus în jos, și nu invers. De exemplu, curățaţi urmele de vopsea de pe tâmplărie și apoi de pe parchet.

O curățenie completă de acest fel presupune parcurgerea următoarelor etape: eliminarea reziduurilor de materiale de construcții (ciment, var, vopsea, chit, adezivi etc.),  curățarea caloriferelor, prizelor, întrerupătoarelor,

aspirarea și curățarea pardoselilor, spălarea covoarelor, mochetelor și a tapițeriei (canapelelor, scaunelor, fotoliilor), texturi diverse (sticlă, inox, lemn sau ceramică).

Dacă apelaţi la o firmă specializată trebuie să ştiţi că această curățenie costă în medie 4-6 lei/mp, însă prețul se poate percepe și în funcție de tipul suprafeței.

Aspirarea si curătarea pardoselilor

Principala problemă la curăţenia de interior este praful care poate pătrunde în cele mai ascunse colturi. Îl puteţi înlătura cu ajutorul unui aspirator. Pentru a ajunge în aceste locuri greu accesibile, apelaţi la aspirator, folosind duza pentru spatii înguste.  Deasemenea, sunt recomandate aspiratoarele care au accesorii astfel încât să poată ajungă la colţuri şi în locurile foarte înguste.

Spălarea covoarelor, mochetelor si a tapiteriei (canapelelor, scaunelor, fotoliilor)

Pentru o curătare eficientă şi în profunzime este indicat să folosiţi un aspirator cu functia spălat-aspirat. Dacă suprafetele amintite sunt foarte murdare sau prezintă un grad ridicat de deterioare, este indicat să apelaţi la serviciile unei curătătorii.

Texturi diverse

Pentru sticlă, inox, lemn sau ceramică puteţi folosi un curăţitor cu aburi care îndepărtează chiar si cele mai mici particule. Un astfel de aparat prezintă avantajul curătării rapide si cu efort minim.

Praful, inamicul principal

Praful de depune oriunde, pe parchet, mobilier, aparatele electronice etc., nemaivorbind de suprafeţele materialelor textile, cum sunt covoarele, mochetele, tapiţeriile, saltelele şi cuverturile. Pe lângă inconvenientul de ordin estetic, acesta poate afecta sănătatea familiei. Microparticulele (acarienii, praful fin) nu sunt înlăturate în timpul curățeniei, ci doar împrăștiate în încăpere prin ventilația aspiratorului. După câteva minute de la aspirare, veţi observa că praful s-a așezat din nou pe mobilă. Particulele rămase în atmosferă ajung, prin respirație, în mucoasa nazală, iar apoi direct în plămâni. În cazul persoanelor alergice, apar neplăceri majore, precum: migrene, amețeli, iritabilitate, nervozitate, depresie, strănut, indigestie, dureri în piept, dificultăți de respirație, creșterea tensiunii arteriale și chiar boli astmatice. Așadar, decât să căutați tot felul de tratamente pentru vindecare, mai bine descoperiţi măsuri de eliminare a prafului!

1. Aspiratorul cu filtru Hepa. Un model obișnuit elimină praful, dar nu rezolvă problema alergiilor provocate de acarieni. Aceste insecte trăiesc în praful din casă, în spațiile închise, ferite de curenții de aer, și se înmulțesc în condiții de căldură și umezeală. Mediile lor favorabile sunt canapelele, saltelele, pernele, perdelele, covoarele și jucăriile de pluș. Un aspirator cu filtru Hepa garantează o eficientă purificare a aerului, de 99,98%, prin reținerea particulelor de praf.

2. Aspiratorul cu funcția spălat-aspirat. Pe lângă capacitatea de aspirare, poate spăla pardoseli, mochete și covoare. Prin urmare, dacă locuiţi la bloc și aveţi covoare mari, puteţi rezolva problema aspirării și spălării lor fără a fi nevoiţi să le duceţi la curățătorie.

3. Curățitorul cu aburi. Are utilizări pentru diverse funcțiuni (băi, bucătării, holuri etc.) și suprafețe (sticlă, lemn, inox, plăci ceramice), dovedindu-se extrem de eficientă, întrucât îndepărtează cele mai mici particule de mizerie și necesită efort minim. În plus, aburul nu lasă dungi sau urme de calcar. Acest aparat mai poate fi folosit pentru curățarea aragazului, mobilierului, ferestrelor, tapițeriilor, caloriferului și chiar pentru îndepărtarea tapetului. În felul acesta, veţi fi scutiţi de frecarea manuală, atât de obositoare și consumatoare de timp.

4. Mopul și găleata. Când nu dispuneţi de aparate performante pentru a face curățenie în locuință, recurgeţi și la mijloace care vă sunt la îndemână. O găleată, un mop și o soluție potrivită pentru pardoseli vă vor ajuta să scăpaţi de praf și mizerie.

5. Sprayurile. Pentru că lavetele nu v-au ajutat să obțineţi rezultatul așteptat la îndepărtarea prafului, puteţi apela la sprayuri speciale pentru suprafețele sensibile (calculatoare, laptop-uri, televizoare, ecrane tactile etc.). Cu acestea veţi îndepărta nu doar praful, ci și mizeria, grăsimea sau nicotina. Datorită efectului antistatic, se formează o peliculă protectoare împotriva murdăriei și prafului. Nu uitaţi că și pămătuful poate fi eficient, având în vedere că ajunge în spații greu accesibile.

Bucătăria

Detergenţii din comerţ, ce conţin substanţe chimice dăunătoare, pot fi înlocuiţi cu trucuri din bătrâni, cu substanţe la îndemână, nelipsite din nicio bucătărie, cum este bicarbonatul de sodiu, şi cu produse luate direct din natură, precum lămâia.

Podeaua poate fi curăţată folosind un amestec de apă şi oţet. Tot cu ajutorul acestei formule magice, pardoselile din ceramică nelustruite îşi recapătă aspectul natural. În privinţa acoperirilor din piatră, recomandăm să le curăţarea cu o soluţie obţinută dintr-un litru de apă şi două linguri de sodă.

Cuptorul cu microunde se poate curăţa foarte uşor, dacă aşezaţi în interiorul lui câteva prosoape de hârtie umede şi îl lăsaţi să funcţioneze aproximativ cinci minute. Aburul din şerveţele va înmuia grăsimea, aşa că nu vă va rămâne decât să ştergeţi interiorul cu o lavetă din bumbac. Dacă doriţi să îndepărtaţi mirosurile neplăcute, atunci puneţi într-un bol o jumătate de ceaşcă de suc de lămâie şi apă, aşezaţi bolul în interiorul cuptorului şi încălziţi-l timp de trei-cinci minute. O altă modalitate este folosirea oţetului sau bicarbonatului de sodiu.

Filtrul de cafea. Puteţi scăpa rapid de petele de cafea dacă folosiţi gheaţă, sare şi o lămâie. Amestecaţi aceste ingrediente timp de două minute în filtru şi veţi vedea cum suprafaţa se va curăţa imediat.

Frigiderul. Mirosurile neplăcute vor dispărea ca prin minune dacă veţi plasa în spatele grătarelor un plic de bicarbonat de sodiu, o lămâie tăiată în bucăţi sau zaţ proaspăt.

Maşina de spălat vase. Pentru a curăţa petele de la exterior, înmuiaţi o lavetă într-o soluţie de apă cu bicarbonat de sodiu şi freacaţi uşor. Dacă interiorul reţine mirosuri, puneţi trei linguri de bicarbonat de sodiu în maşină şi lasaţi-le peste noapte. Mirosurile vor fi îndepărtate la următoarea spălare.

Vasele de cafea. Pentru înlăturarea depozitelor minerale, umpleţi ceainicul cu apă, adaugaţi câteva coji subţiri de lămâie şi lasaţi să dea în clocot. Opriţi focul şi ţineţi compoziţia să-şi facă efectul aproximativ o oră. La final, clătiţi bine ceainicul.

Tocătoarele. Lemnul şi plasticul absorb mirosurile şi reţin bacteriile. Stoarceţi într-un bol cu apă o lămâie şi pune tocătoarele la înmuiat peste noapte. Dimineaţa vor fi curate şi dezinfectate. Având proprietăţi antiseptice, lămâia este de mare ajutor în dezinfectarea diverselor suprafeţe şi în împrospătarea aerului. Ba mai mult, cu ajutorul ei puteţi îndepărta petele de grăsime de pe cratiţe, aragaz, blatul de lucru şi chiar de pe podea. Tot ce trebuie să faceţi e să presăraţi puţină sare pe interiorul cojilor stoarse, să ştergeţi delicat suprafeţele murdare, iar apoi să le lustruiţi cu un prosop.

 

 

 

 

Cele mai citite

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă