4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSfatul unui inginer chimist: Cum să alegem vopselele potrivite când ne apucăm...

Sfatul unui inginer chimist: Cum să alegem vopselele potrivite când ne apucăm de zugrăvit?

Ce trebuie să știm înainte de a cumpăra vopsele pentru zugrăvit? Cât de importantă este calitatea vopselei cu care zugrăvim acasă sau într-un alt spațiu unde petrecem mult timp? Care este diferența dintre o vopsea ieftină și una premium, ce riscăm dacă ne „zgârcim” când cumpărăm vopseaua? Cum să cheltuim inteligent banii când ne apucăm de zugrăvit?

Sunt întrebări pe care şi le pune oricine care doreşte să zugrăvească locuinţa iar aceste lucrări sunt cele mai comune atât în cazul în care vă mutaţi într-o locuinţă nouă cât şi când se pune problema unei renovări. În cele mai multe cazuri, fie că zugrăvim noi înşine, fie că apelăm la o echipă de zugravi, alegem singuri vopselele, eventual solicitând sfaturi la magazin sau apelăm la recomandările meşterilor zugravi.

Omitem astfel recomandările spcialiştilor care cunosc perfect calităţile vopselelor, iar aceştia sunt inginerii chimişti implicaţi în procesul de producţie. Iată de ce vă invităm ca, până să vă apucați de cumpărături să aflați de la Doina Obreja, inginer chimist la compania AdePlast, ce trebuie să aibă în vedere omul de rând, când se apucă de zugrăvit, ca să fie mulțumit de rezultat.

Veți afla din rândurile ce urmează care este diferența dintre o vopsea ieftină și una premium, ce exigențe trebuie să îndeplinească vopselele pentru spații problematice, cum sunt bucătăria și baia, cum facem cea mai bună alegere pentru a vopsi pereții exteriori și ce cantități de vopsea ne-ar fi necesare.

Zugrăvirea unui spaţiu produce mult disconfort, iar aşteptările de după renovare pot fi pe măsura deranjului. În mod normal, alegerea unui produs potrivit te ajută să termini treaba mai repede fără dezamăgiri. Cum să alegem un produs potrivit? Mai întâi de toate, trebuie să ținem cont de tipul suportului pe care urmeaza sa-l vopsim:  este un suport nou, gletuit? A mai fost zugrăvit anterior? Dorim să schimbăm culoarea? Unde vrem să aplicăm, la interior sau la exterior?

Având răspunsul la aceste întrebări, este foarte important să știm că trebuie să ținem cont și de următoarele aspecte pentru a lua decizia finală: să fie o vopsea ușor de întreținut (să se poată spăla și curăța în cazul murdăririi accidentale), să aibă o putere foarte mare de acoperire, să fie ușor de aplicat,  fără stropire, să aibă o permeabilitate ridicată la vapori, să respecte gradul de culoare ales, iar dacă alegem o finisare în alb, să aibă un grad de alb strălucitor. În cazul vopselelor de exterior, trebuie să avem în vedere gradul de rezistență la intemperii și UV. Pe lângă aceste aspecte, desigur, și raportul preț-putere de acoperire l/m²/strat este relevant, dar o foarte atenție trebuie să acordăm și gradului de emisie de agenți nocivi a vopselei, care trebuie să fie foarte redus, chiar spre zero.

Toate acestea sunt cerințe minime obligatorii pentru a duce la o satisfacție deplină a lucrului bine făcut. Vopselele premium, în mod categoric, îndeplinesc aceste cerințe.  Alegerea unui produs ieftin nu duce decât la alocarea unui buget suplimentar într-un timp foarte scurt pentru revopsire. Întreținerea unei suprafețe pe care s-a aplicat o vopsea ieftină va fi una dificilă atâta timp cât aceasta nu îndeplinește cerințele minime obligatorii de mai sus. Așadar, așteptările pe care le putem avea de la un produs ieftin nu pot să fie prea mari.

De ce aspecte trebuie să ținem cont atunci când alegem vopseaua pentru dormitor, living sau birou? Cam ce cantitate de vopsea ar fi necesară pentru a zugrăvi un spațiu de 20 mp, de exemplu?

Ca răspuns general avem mai sus criteriile pe care trebuie să le îndeplinească orice vopsea la aplicare, în orice tip de spațiu. Cu atât mai mult în spațiile de locuit ar trebui ținut seama de ele! Avem o arie de aplicare unde exigența ar trebui să existe cu precădere. Așadar, ne trebuie o vopsea cu putere mare acoperire, fără conținut de substanțe nocive, cu o aplicabilitate foarte bună și cu o întreținere foarte facilă,

Pentru un spațiu de locuit de 20 m², suprafață utilă, avem o suprafață totală de pereți+tavan de aproximativ 65 m². În acest caz pentru vopsit sunt necesari  8L vopsea/ strat. În funcție de tipul suportului, gradul de absorbție, dacă a mai fost colorat cu o culoare intensă sau nu, cât și de capacitatea de acoperire a vopselei, după evaluarea aspectului primului strat, decidem în final dacă este necesar de aplicat și al doilea strat de vopsea.

Se mai poate adăuga aici şi suprafețele unde există condiții de formare a igrasiei şi mucegaiului cum ar fi pereții interiori orientati spre nord, pereții şi tavanele mansardelor, precum şi alte suprafețe interioare si exterioare atât noi cât si renovate, care necesită acoperire cu o vopsea cu proprietăti de izolare termică.

Datorită nanoparticulelor conținute, Aeria Nano-Tek este o vopsea termoizolantă care împiedică transferul de caldură, reflectă radiația termică si crează o barieră împotriva umiditătii, împiedicând în acest fel dezvoltarea mucegaiului si a fungiilor. Este soluția ideală pentru prevenirea formării igrasiei, prin eliminarea umidităţii de pe suprafeţele reci de zid, precum și pentru o creştere semnificativă a eficienţei energetice a clădirilor.

 

De ce trebuie să ținem cont când alegem vopseaua pentru baie ori bucătărie? Ce cantitate de vopsea ar fi necesară pentru un spațiu de 16 mp? Baia și bucătăria din orice spațiu de locuit reprezintă suprafețe care au cerințe speciale din partea unei vopsele lavabile: în aceste spații avem condiții de umiditate ridicată. Vopselele care sunt recomandate în acest caz trebuie să inhibe dezvoltarea microorganismelor – mucegaiuri, fungi etc. –,  care se dezvoltă foarte ușor în astfel de medii. Acest tip de vopsea, practic, reduce de pe suprafețele pe care a fost aplicată numărul mediu al acestor microogranisme.

Este foarte posibil ca înainte de a ne apuca de zugrăvit, aceste suprafețe să fie deja contaminate. În acest caz, preliminar aplicării vopselei, este recomandată sanitizarea, curățarea suprafeței de mucegaiuri și fungii și ulterior de aplicat o vopsea cu astfel de proprietăți.

Este bine de știut că microorganismele sunt prezente acolo unde există mediul propice pentru dezvoltarea lor. O eliminare completă a dezvoltării acestora este posibilă atunci când sunt eliminate toate cauzele care conduc la apariția lor. Dacă există o ventilație corespunzătoare a spațiilor respective, dacă eliminăm infiltrațiile de apă, dacă aplicăm produse adecvate acestor spații, putem combate tipurile acestea de microorganisme care ne pot afecta sănătatea.

Ce trebuie să avem în vedere când cumpărăm vopseaua pentru exterior? Produsele pentru exterior trebuie să asigure în primul rând rezistență superioară față de cele de la interior.Dacă avem de aplicat o vopsea pe exteriorul unei case, va trebui să ne asigurăm că acea vopsea are o rezistență la frecare umedă de Clasa 1 lavabilitate. În cazul alegerii unei vopsele colorate, trebuie să ne asigurăm că pigmenții folosiți la colorare au rezistențe ridicate la UV și intemperii, că prezintă o hidrofobicitate ridicată și o permeabilitate la vapori  foarte ridicată.

De asemenea,  vopseaua trebuie să conțină substanțe adecvate pentru combaterea dezvoltării algelor și fungiilor de pe suprafață, microorganisme care se pot dezvolta pe exteriorul clădirilor supuse la intemperii, în special umezeală ridicată.

Ca nivel de consum, pentru o casă de 100 m², de exemplu, sunt necesare aproximativ 2 ambalaje a câte 15L din acest produs/strat. Se recomandă aplicarea a două straturi. Este bine de știut că evaluarea consumului se face în condiții standard. Un consum real se face pe tipul de suport pe care urmează să fie aplicată vopseaua.

Ce tip de vopsea e recomandabil să alegem când vine vorba de spații expuse mai intens la murdărire, cum sunt holurile sau scările de la bloc? Soluţii şi răspunsuri la toate aceste întrebări se regăsesc în gama de produse marca Adeplast, cele din categoria premium asigurând rezolvarea situaţiilor speciale: Aeria Gold cu Porus X şi Aeria cu Porus X, Aeria Nano-Tek, Aeria Superweiss şi Aeria Superweiss-Antimucegai iar pentru suporturi Aeria Amorsa.

Concurs

Trebuie să ştiţi că în aceasta vara AdePlast a lansat un super concurs pentru cei care vor să împace vacanța cu zugrăvitul. De la 1 august până pe 30 septembrie, cine se învrednicește cu zugrăvelile prin casă, la birou sau unde mai are nevoie, dacă păstrează bonul și completează formularul de înscriere, poate câștiga unul dintre cele 100 de accesorii pentru casă și grădină, una dintre cele patru vacanțe în Europa sau marele premiu – un Ford Kuga! Pe site-ul dedicat acestuia http://vopseleadeplast.ro/ găsiţi detalii despre produsele participante și regulamentul concursului

 

 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă