Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O grădină "în formă"

Dacă grădina are suprafaţă rezonabilă, sol bun şi plante perene uşor de întreţinut, vei avea nevoie de cel mult două-trei ore pe săptămână pentru a o menţine. Pentru păstrarea sănătăţii plantelor sunt ...

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

20.07.2010 - 19:42

Dacă grădina are suprafaţă rezonabilă, sol bun şi plante perene uşor de întreţinut, vei avea nevoie de cel mult două-trei ore pe săptămână pentru a o menţine.

Pentru păstrarea sănătăţii plantelor sunt recomandate în această perioadă tunderile regulate, udările din belşug (dar nu în miezul zilei), stropirea împotriva bolilor şi dăunătorilor, înlăturarea tulpinilor sau a frunzelor uscate, plivirea buruienilor şi, dacă este cazul, înlocuirea plantelor bolnave sau plantarea speciilor de vară-toamnă. De asemenea, săparea pământului din când în când cu o furcă.

Atunci când este prea cald, nu te sfătuim să fertilizezi plantele, să semeni gazon şi, în general, să plantezi până nu mai scade temperatura solului. Cel mai indicat ar fi să aştepţi până la venirea toamnei. Dacă totuşi nu vrei să aştepţi, îţi stă la dispoziţie oferta foarte variată de ghivece cu flori din magazinele de specialitate.

După ce te-ai asigurat că ai o grădină sănătoasă, nu-ţi rămâne decât să-i oferi aspectul dorit. Aranjarea rondurilor cu flori, revizuirea planului de culori, stratul protector sunt aspecte importante în înfrumuseţarea grădinii. De asemenea, nu uita să ciupeşti plantele (adică să le înlături mugurii din vârf, prinzându-i între arătător şi degetul mare), pentru a avea flori mai frumoase. Fiecare vârf rupt se va diviza în alte două vârfuri. Rupe plantele care înfloresc primăvara şi vara devreme, la începutul fiecărui sezon de creştere. Dacă faci această operaţiune mai târziu, rişti să rupi eventualii boboci. Sperăm că ai tăiat deja tulpinile de vară târzie şi bobocii de toamnă - de obicei nu mai mult de 30 cm. Din aceste plante tăiate vor răsări multe alte crenguţe cu muguri care ulterior vor înflori. Rupe acum plantele de toamnă, pentru a avea timp să înflorească la sfârşitul verii.

Se poate spune că revenirea la clasic, precum şi activităţi de îngrijire şi ornamentare a grădinii, făcute de către proprietarii înşişi, eventual cu prietenii, ca modalitate de petrecere foarte plăcută a timpului liber în aer liber, constituie principala tendinţă a acestui sezon. Sunt căutate utilităţi pentru toate lucrurile din casă şi grădină - stropitori vechi, căni de ceai şi jardiniere ponosite, mic mobilier din fier forjat frumos ornamentat, o băncuţă patinată etc.

Irigarea grădinii

O udare eficientă este vitală pentru menţinerea plantelor sănătoase. Ai de ales între sisteme de irigare mobile şi fixe. Ultimele sunt de obicei construite în grădină şi conectate la un ceas, pentru a putea uda plantele chiar şi atunci când nu eşti acasă. Acestea sunt tot mai des întâlnite în grădinile amenajate în ultimii ani. Sistemele portabile prezintă două mari avantaje: sunt mai puţin costisitoare decât cele fixe şi pot fi mutate exact acolo unde este nevoie. În această categorie intră stropitorile, furtunurile etc.

Sistemele de irigare noi, precum cele prin picurare, sunt mai eficiente în cazul grădinilor de dimensiuni reduse. Datorită faptului că sunt instalate la nivelul solului, apa merge direct la rădăcină, evitându-se astfel evaporarea. Cea mai uşoară cale de a monta furtunuri cu sistem de picurare este înainte de amenajarea grădinii sau atunci când plantele sunt mici.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...