10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIată ce putem face pe afară în martie

Iată ce putem face pe afară în martie

Acum este momentul în care trebuie să „îndepărtaţi” stricăciunile făcute de iarnă, să executaţi lucrările de întreţinere a vegetaţiei perene şi să plantaţi noi specii de flori şi arbuşti. Atenţie, însă, iarna a venit târziu dar foarte aspru, aşa încât pentru startarea lucrărilor trebuie să aşteptaţi momentul potrivit. Operaţiunile trebuie făcute după un calendar stabilit în prealabil în funcţie de starea vremii. Dacă timpul vă permite, puteţi fi sigur, că veţi avea ce face în fiecare zi, pentru ca totul să fie în regulă. Iată ce puteţi face în grădină în luna martie.

Curăţaţi şi săpaţi

După ce s-a topit zăpada şi s-a mai zvântat pământul, ieşiţi în grădină şi strângeţi cu o greblă resturile de plante moarte. În urma procesului de îngheţ-dezgheţ, solul capătă o stare foarte bună şi poate fi lucrat cu uşurinţă. Acum trebuie să aerisiţi şi să completaţi gazonul, să fertilizaţi terenul. Săpaţi deci pământul cu ajutorul unei cazmale, după care aşezaţi deasupra lui un strat de îngrăşământ organic (obţinut din vegetalele uscate adunate la curăţenia de toamnă, tocate şi lăsate la macerat). Tot acum, îndepărtaţi gazonul mort şi reparaţi porţiunile deteriorate ale acestuia.

Tăiaţi crengile uscate

Acum, când mugurii nu sunt încă bine dezvoltaţi, este momentul cel mai potrivit să toaletezi pomii fructiferi, viţa-de-vie, arbuştii şi tufele de trandafiri. Ţine cont de faptul că o tăiere mai severă înseamnă ramuri mai viguroase şi mai roditoare. De pildă, dacă vei tunde trandafirii cât mai scurt, aceştia te vor răsplăti cu mai multe flori ca în anii precedenţi.

Semănaţi, plantaţi, fertilizaţi

Sădiţi în lădiţe seminţe de plante (flori şi legume) care ajung la maturitate la vară. Pentru a încolţi şi a se dezvolta normal, ţineţi-le într-un spaţiu încălzit, în care temperatura să fie de aproximativ 20˚C. În cazul în care le-aţi semănat mai de timpuriu, din februarie, acum este momentul cel mai bun să transplantaţi plăntuţele în ghivece cu turbă şi să le aplicaţi un fertilizant diluat. Tot acum puteţi planta gladiolele, crinii, daliile, căpşunii, afinii, coacăzii, viţa-de-vie şi pomii fructiferi. Mai spre sfârşitul lunii martie aveţi undă verde să transplantaţi arborii şi arbuştii, însă, atenţie, obligatoriu înainte ca mugurii lor să se umfle sau să se deschidă. Nu uitaţi să fertilizaţi arborii şi arbuştii, plantele veşnic verzi, coniferele, trandafirii şi plantele care înfloresc în această perioadă.

Bine de ştiut!

În martie, vremea este capricioasă. Din acest motiv, nu vă grăbiţi să îndepărtaţi stratul de mulci de pe plantele din grădină. Îl puteţi înlătura treptat (în decursul a câteva zile), numai după ce s-au instalat temperaturile pozitive, iar plantele au devenit mai viguroase.

Nu doar plantele de afară încep o nouă viaţă, ci şi cele din interiorul locuinţei dau semne că a venit primăvara şi, ca atare, au nevoie de un alt tip de îngrijire. De pildă, acum este recomandat să le tăiaţi vârfurile, pentru a da naştere la noi mlădiţe. După această operaţiune, le puteţi fertiliza. Tot acum le puteţi oferi o “consultaţie”, pentru a vedea dacă nu cumva prezintă boli sau insecte dăunătoare.

Pentru că, în urma cantităţilor mari de zăpadă căzută în luna februarie, solul este bogat în umezeală, s-ar putea ca, pe alocuri, apa să băltească. Pentru drenarea ei, este bine să realizaţi şanţuri.

Reparaţi gardul de lemn care a avut de suferit în urma viscolelor repetate de luna trecută, construiţi căsuţe pentru păsărele sau curăţaţi-le, în cazul în care ele există deja.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă