FOTO Casele ecologice – apropiere de natură şi eficienţă energetică

de Ion Diamandi , 27 iunie 2013

Casele ecologice sau "verzi" sunt acele construcţii realizate preponderent din materiale naturale şi proiectate să utilizeze în mod eficient resursele de energie electrică, apă etc. Principiile “caselor verzi” sunt în strânsă legătură cu performanţa energetică a clădirilor, eficienţa energetică, utilizarea energiei regenerabile şi managementul deşeurilor din construcţii fiind obiective prioritare.

Ca definiţie, o clădire verde este orice proiect ce presupune o construcţie sau renovare realizată cu o atenţie deosebită în ceea ce priveşte minimizarea impactului pe care designul şi/sau operaţiunile de construcţie şi renovare le-ar putea avea asupra mediului înconjurător. Printre caracteristici trebuiesc avute în vedere se numără: eficienţa energetică sporită, accesul facil la mijloace de trensport în comun, alegerea materialelor ce minimizează sau elimină degajările toxice, reutilizarea materialelor existente, asigurarea iluminatului natural şi a aerului interior de calitate, flexibilitatea spaţiului interior iar lista ar putea continua mult.

Construcţia acestor case trebuie să se adapteze celor mai noi cerinţe în materie de eficientizare şi conservare a energiei. Astfel, locuinţele ecologice consumă cu 25% mai puţine resurse decât cele obişnuite şi au un impact negativ mai scăzut asupra mediului. Ele sunt realizate de obicei din materiale convenţionale şi proiectate să utilizeze în mod eficient resursele de energie electrică, apă etc.

Clădirile „naturale” reprezintă un alt concept de construcţie ecologică, care valorifică, după cum se poate deduce, materialele naturale (lemn, piatră, bambus, argilă, paie, stuf etc.) sau netoxice, regenerabile sau reciclate (metale, panouri din lemn, anvelope uzate).

În categoria caselor ecologice se mai înscriu casele pasive – fără consum de energie – şi cele care au un consum foarte redus de energie termică. Prin acest sistem, costurile de încălzire iarna şi cele ce răcire vara sunt reduse cu 50-58%. Energia este economisită şi prin izolarea instalaţiilor de încălzire şi de apă curentă. Ţevile pot fi îngropate în polistirenul pereţilor interiori sau introduse în canalele speciale ale sistemului.

Pe lângă materialele speciale, o casă ecologică trebuie să aibă o anumită orientare către soare, unele asigurându-şi energia termică prin faptul că o parte însemnată a casei este “îngropată”. De asemenea, trebuie să imite un ecosistem natural în care toate componentele să fie în conexiune. Specialiştii în domeniu afirmă că, în construirea unei astfel de locuinţe, nu este important ca materialele să fie foarte ieftine, ci eficiente.

Acoperişurile verzi, panourile solare, pompele de căldură, energia eoliană, încălzirea prin pardoseală, folosirea biogazului, grădinile organice, vopselele netoxice care lasă pereţii să respire, izolaţii din cânepă, lână de oaie, celuloză, acoperişurile din lemn sau stuf, încălzirea cu lemne etc. sunt câteva dintre argumentele care pot determina statutul de casă ecologică.

Din punct de vedere al materialului de bază din care este construită se poate vorbi despre case de lemn, case din pământ (chirpici, lut, paiantă etc.- pereţii sunt compuşi din pungi de rafie sau alte materiale textile care se umplu cu un amestec de argilă şi var, iar apoi sunt aşezate în straturi), case din baloţi de paie (prezentate recent în Domus UTIL ediţia 14 iunie), case cu caaracter temporar din hârtie sau bambus (structura de rezistenţă alcătuită din tuburi de carton legate între ele cu elemente metalice sau lipite cu diferite substanţe), domul geodezic (uşor de montat şi întreţinut, din panouri multistratificate din lemn încleiate cu aditivi netoxici, forma unei mingi de fotbal tăiate pe jumătate, călduroase, rezistente, inedite ca aspect, nu necesită fundaţie clasică de beton, se pot vedea la poalele Munţilor Piatra Craiului, zona Plaiul Foii, construite de Robert Kamner), case din cânepă (fibrele plantei se combină cu un adeziv special pe bază de var), etc.

Confort la preţ accesibil

Casele de lemn, fie cele tradiţionale realizate exclusiv din butuci (bârne) orizontali, fie cele prefabricate cu structură din lemn, panouri tipizate sau plăci pe bază de lemn, prezintă avantaje substanţiale, iar acestea rezidă în primul rând în faptul că materialul de bază din care sunt construite – lemnul – este unul natural. Astfel, aceste case se înscriu în trendul modern al ecologiei: sunt economicoase, prietenoase cu mediul şi asigură un climat interior foarte sănătos.

Lemnul este un material sustenabil nu prin rezistenţa sa, ci prin faptul că este o resursă regenerabilă. Casele de lemn sunt ecologice pentru că asigură economisirea resurselor. Casele de lemn au aceleaşi proprietăţi pentru o generaţie, ca şi la alte soluţii, dar la preţuri mult mai mici. Costul actual pentru proiecte normale este de 220 – 360 euro/mp, mai reduse cu până la 40% decât în cazul unei clădiri realizată cu materiale clasice, ceea ce reprezintă o soluţie foarte tentantă. În ciuda aparenţelor, aceste case se pot realiza şi pe vertical iar dat fiind regimul de seismicitate, în ţara noastră o casă din lemn cu etaj constituie o soluţie foarte bună.

Soluţia HONKA

În esenţă, construcţiile realizate din lemn prezintă o multitudine de avantaje, care încep de la costurile reduse, perioada scurtă de execuţie în comparaţie cu sistemele de construcţie clasice şi se continuă cu eficienţa termică şi fonică crescută.

Lemnul este un bun izolator termic şi fonic, putându-se astfel economisi bani cu izolaţia. Astfel, locuinţele sunt călduroase iarna şi răcoroase iarna, fiind recomandate şi pentru zonele aglomerate ale marilor oraşe, întrucât asigură liniştea şi confortul proprietarilor, mai ales că, în plus, lemnul păstrează o umiditate optimă în interiorul casei, indiferent de vremea de afară.

Un perete din lemn masiv de 20 cm grosime are acelaşi grad de izolare al unui perete de cărămidă de 1 m iar placa din lemn cu o densitate de suprafaţă de 15 - 20 kg/m2 realizează o izolare fonică de 24 - 26 dB. Proprietatea lemnului de a se ventila precum şi realizarea unui ambient sănătos şi intim sunt alte avantaje deloc de neglijat ale caselor din lemn.

Buştenii din lemn masiv au capacitatea de a absorbi caldura şi de a o elibera atunci când temperatura scade la interior, ajutând la reglarea temperaturii din casă şi reducând consumul de energie. Casele de lemn masiv sunt sanatoase pentru ca “respira”, lemnul putându-se ventila iar un perete din lemn masiv de 20 cm grosime, cum este şi cazul caselor realizate de Honka prezinta acelaşi grad de izolare ca şi un perete de cărămida de 1 m.

Pentru ca aceste case să îşi menţină pe deplin caracterul ecologic este necesar ca toate componentele lor, precum şi materialele folosite la tratarea lemnului şi la finisaje să fie cât mai naturale. Astfel, este ideal ca şi ferestrele (cu geam termopan) să fie din lemn stratificat, termoizolaţia la exterior să fie făcută cu material pe bază de lemn, iar la interior cu vată minerală bazaltică (material ecologic obţinut direct din materii prime naturale) sau alte soluţii ecologice (celuloză, cânepă, lână), acoperişul să fie din ţiglă ceramică şi să aibă piatră la fundaţie.

Tencuielile şi vopselele pentru exterior vor trebui să permită trecerea vaporilor de apă (recomandate sunt cele pe bază de var), iar finisajele la interior (vopsele, lacuri etc.) să fie pe bază de apă sau compuşi organici.

De asemenea, ideal este ca amenajările şi decoraţiunile de interior să aibă la bază tot materiale naturale (uşi, pardoseală, mobilier din lemn, materiale textile din in, bumbac etc.). Integrarea în natură şi relaţia specială cu mediul ambiant completează caracterul ecologic şi sănătos al caselor de lemn.

Casa Soleta

Pentru construcţia acestei locuinţe de 59 mp, al cărui proiect a fost realizat de binecunoscutul inventator Justin Capră, au fost folosite doar materiale de construcţie de calitate premium, reciclabile în proportie de 97%. Este o construcţie din lemn lamelar ce respectă principiul caselor active. Suprafeţele vitrate ocupă 28% din totalul suprafeţelor exterioare.

Casa dispune de certificare de performanţă energetică clasa A, energia de care are nevoie fiind produsă din resurse regenerabile. În plus, o soluţie high-tech de diminuare a consumului energetic, şi implicit de reducere a impactului negativ asupra mediului înconjurător, este implementarea unui sistem computerizat de management energetic.

O astfel de casă care costă doar 25 000 de euro se poate comanda sub formă de kit, iar într-o lună şi jumătate ajunge pe terenul pe care urmează a fi instalată. Montajul durează aproximativ două săptămâni.

Cele mai ecologice

Anul trecut, RoGB a realizat o listă mai extinsă de clădiri (case, blocuri de locuit şi ansabluri rezidenţiale, clădiri de birouri, pensiuni etc) care au atins niveluri mai înalte de performanţe energetice, putând fi considerate clădiri verzi.

Printre acestea se numără Clădirea Ilion Residences, cu o termoizolaţie specială şi acces facil la mijloace de transport, Casa Amvic de la Burluşi jud. Argeş (prima casă pasivă din ţară, ziduri de 75 cm grosime – 30 cm polistiren, rigips, cărămidă BCA de 38 cm, vată minerală de 5 cm, vezi foto), Pensiunea Atra Doftana construită în mijlocul naturii cu materiale naturale, ¾ sub pământ, vezi foto), Ansamblul Rezidenţial Domenii Park II (faţadă ventilată cu izolaţie din vată minerală, finisaje de natură organică, vezi foto), Casa Inoveco (clădire cu aport energetic de 85% din resurse regenerabile, control automat al climatului din interior, structură de lemn, pompă de căldură, panouri fotovoltaice, ventilaţie centralizată cu recuperarea de energie termică, vezi foto), Ansamblul Rezidenţial Copou Bellvue, Complexul Rezidenţial Green Vista (sursă alternativă de curent), Evocasa Selecta (clasă energetică A, faţadă tip cortină, termosistem), Greenhome (casă familială ce produce independent energia, grădină bio/culturi organice, pompă de căldură, panouri fotovoltaice, acoperiş verde, izolaţie cânepă, vezi foto), etc.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design