7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO: Prinţi, prinţese, supereroi, animăluţe şi culori vii în camera copilului

FOTO: Prinţi, prinţese, supereroi, animăluţe şi culori vii în camera copilului

Cum veţi amenaja camera copilului astfel încât să îi oferiţi mai multă încredere, independenţă şi intimidate?

Dacă până acum aţi ţinut sau nu cont de preferinţele lui, de data această chiar trebuie să le puneţi în practică. Prinţii şi prinţesele din poveşti, supereroii şi animăluţele simpatice au fost întotdeauna atracţia principală şi au constituit universul copiilor, deseori ei identificându-se cu personajele pozitive şi dezvoltându-şi astfel frumoase trăsături de caracter.

Fie că se numesc Superman, Spiderman sau Mickey, aceştia sunt eroii preferaţi ai copiilor, prietenii lor, tot prieteni fiind şi Bambi, Roudoudou sau Tom şi Jerry. Desigur că tot acest univers poate şi trebuie să facă parte din decorul camerelor de copii, pentru ca aceştia să îi aibe aproape.

Atmosfera trebuie să fie relaxată, veselă dar şi tonică. Pentru a înveseli camera prichindelului, căutaţi să alegeţi mobilier, jucării şi accesorii specifice cât mai colorate şi animate. Alegerea unei teme decorative reprezintă o idee foarte bună.

În acest scop, vă puteţi inspira din lumea poveştilor sau a desenelor animate, pentru a oferi micuţilor voştri un decor plin de farmec, care le va da frâu liber imaginaţiei.

Ţineţi cont de sexul copilului şi de preferinţele lui în decizii, însă nu vă sfiiţi să fiţi puţin nonconformişti şi să vă abateţi de la tipare, mai ales că există multe soluţii pe piaţă în acest sens.

Apelaţi la culori

Culori vesele şi contraste romantice, aceasta este formula unei camere de copii originale şi pline de farmec. Nota romantică, paternurile florale şi accentele de roz şi lila conferă decorului inocenţă şi feminitate.

Mixul de imprimeuri, repetarea riguroasă şi echilibrată a culorilor folosite şi existenţa anumitor corespondenţe între elementele amenajării fac ca decorul, altfel destul de încărcat, să fie armonios.

Dacă în trecut culorile care se foloseau în mod standard erau roz pentru fetiţe şi bleu pentru băieţi, acum se recomandă mai multă varietate şi culori mai tonice (nu însă şi ţipătoare) care să energizeze.

Soluţii pentru pereţi

Se ştie că pereţii goi sunt reci şi impersonali, plus că induc acea senzaţie de spaţiu neprimitor. O idee pentru camera copilului este să se aplice desene cu eroi din poveşti şi animale preferate.

Trebuie avut însă grijă ca aceste desene să nu fie prea încărcate şi prea colorate, mai ales că deobicei camera copilului este cea mai mică din locuinţă şi deobicei destul de aglomerată.

Dacă folosiţi o astfel de soluţie recomandarea este să apelaţi la un artist de meserie şi încă la unul talentat. Un alt impediment al graficii pe perete este faptul că schimbarea sau renunţarea la aceste desene sau picturi se face dificil.

O cameră de copil cu dragoni pictaţi pe pereţi şi aşternuturi imprimate cu personaje de poveste poate să nu mai reprezintă interesele adolescentului şi nu este potrivită personalităţii pe care şi-a dezvoltat-o.

În situaţia în care copilul are înclinaţii spre desen, o altă idee este să alegeţi un colţ/perete/uşă pe care să se poată desena şi cumpăraţi tablă sau vopsea specială pe care se poate scrie.

Există însă soluţii mai rapide, economice şi mai commode pentru decorarea pereţilor. Fototapetul reprezintă o soluţie tot mai agreată, însă şi stickerele, autocolantele amuzante şi decoraţiunile care combină diverse obiecte pot înfrumuseţa şi anima decorul, mai ales că temele abordate sunt extrem de variate.

Datorită foliei de transfer, stickerele şi posterele se aplică uşor, implică deranj minim şi un buget mic. Cu ajutorul lor, se poate transforma radical o încăpere monotonă şi impersonală, imprimându-i un aer dinamic, ludic şi vesel etc.

În magazinele de home & deco se găsesc o multitudine de modele care pot personaliza spaţiul de locuit: monocolore, bicolore sau multicolore, cu motive florale, animale sau supereroi.

Trendy este termenul la modă folosit şi care descrie cel mai bine stilul care trebuie abordat la amenajarea camerelor de copii şi adolescenţi. O bună idee este ca la decorarea camerei, la aplicarea stickerelor să fie implicaţi şi copii de peste 3 – 4 ani care locuiesc aici.

Mizaţi pe materialele textile

Acestea trebuie să fie moi, plăcute la atingere, răcoroase, cele din materiale naturale, cum este inul, fiind cele mai indicate. Se pot alege cele cu motive florale dar în special cele care au imprimate supereroi sau anumale drăguţe.

Aceasta se aplică la perne şi pernuţe, la modă atât în living cât şi în camerele de copii, dar şi la covoare şi lenjeria pentru pat.

Mobilier, accesorii, decoraţiuni

Colorate, amuzante, nostime, şi acestea urmează aceleaşi tendinţe. Se poate vorbi şi despre o continuitate a decorului din camera copilului cu alte zone, de exemplu terasă, balcon, grădină şi chiar living.

Se poartă nostalgia, obiecte şi aranjamente care au legătură cu copilăria, cu basmele, prinţii şi prinţesele. Deci o prelungire a camerelor de copii, punându-se în prim plan ideea de familie.

Pe de altă parte, animale simpatice invadează casa, printre noii veniţi se numără, de exemplu, nostime bufniţe, arici, iepuraşi cu binoclu care înveselesc nu numai copii. Este propunerea făcută de GHILDE HANDWERK pentru decorarea teraselor şi balcoanelor (de la nostalgie la grădina urbană) la târgul Ambiente unde temele “camera de copii” şi “amenajarea balconului” au avut abordări speciale.

TOM’S Company a propus la acest târg mobilier pentru copii (Colecţia TOM’S Drag), decorat în toate culorile curcubeului, cu influenţe pop art. Picioarele măsuţelor, scaunelor şi canapelelor sunt îmbrăcate cu elegante botine cu aer nobil de poveste.

David Fussenegger Textil a prezentat la rândul său interesante accesorii textile pentru balcon şi camera copiilor, colecţia KIDS PLAY MAT pentru primăvară-vară într-o gamă largă de culori pastelate şi cu desene simpatice.

Deasemenea, la fel de simpatice accesorii de depozitare pentru copii. Acestea au, de exemplu, forma de coteţ pentru căţel sau pom jucând rol de cuier, loc de atârnare atât pentru accesoriile textile cât şi pentru drăguţe animăluţe din pluş.

Mai multe idei şi informaţii privind amenajarea camerelor pentru copii puteţi găsi în revista BEBELU, www.bebelu.ro.

 

Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă