14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCum întreţinem aparatele electrocasnice?

Cum întreţinem aparatele electrocasnice?

Vă luptaţi cu petele de grăsime? Murdăria nu cedează în ciuda frecării insistente? Nu ştiţi dacă detergentul pe care îl folosiţi este potrivit pentru curăţarea cuptorului sau aragazului? În rândurile de mai jos veţi afla cum se întreţine fiecare tip de aparat electrocasnic şi ce produse de curăţare trebuie utilizate.

Specialiştii în electrocasnice afirmă că o întreţinere corectă a aparatelor electrocasnice nu doar că le prelungeşte viaţa, dar contribuie totodată şi la o bună funcţionare a acestora. Mai mult, folosind produse de curăţare adecvate, aragazul sau cuptorul dvs. vor arăta pentru multă vreme ca noi deşi le întrebuinţaţi zilnic.

Cuptoarele

În mod normal, acestea se curăţă cu sprayuri pentru cuptoare. Stropii de ulei de pe pereţii acestora se îndepărtează cu apă caldă şi detergent de vase, atunci când sunt călduţe. Dacă aveţi de-a face cu pete mai vechi, folosiţi soluţii speciale. Sunt contraindicate însă substanţele agresive, de lustruire, accesoriile pentru curăţat vasele, inhibitorii de coroziune şi alte produse care pot zgâria. Atenţie! Sprayurile pentru curăţarea cuptoarelor nu trebuie să intre în contact cu suprafeţele cu strat protector din oţel inoxidabil, cu cele acoperite cu zinc sau cu cele cu părţi de aluminiu, deoarece le pot decolora sau deteriora.

Pentru curăţarea accesoriilor (cum ar fi tava pentru biscuiţi, grila cuptorului) aveţi nevoie de apă caldă şi detergent pentru vase obişnuit. Marginile interioare ale uşii, tava de copt şi vasul de colectare a grăsimii sunt acoperite cu un email special, ceea ce face mai uşoară curăţarea la temperatura camerei.

Aveţi grijă să curăţaţi filtrul de grăsime după fiecare utilizare cu o perie moale, înmuiată în apă caldă cu detergent. Îl puteţi spăla şi la maşina de spălat vase, dar înainte este bine să îl lăsaţi să se înmoaie în apă. Multe aragazuri sunt echipate cu cuptoare cu funcţie de auto-curăţare. Acestea folosesc un sistem bazat pe temperaturi ridicate, pentru a incinera murdăria, lăsând în urmă doar cenuşă. Cuptoarele cu funcţia de curăţare continuă trebuie şterse de praf săptămânal, iar cele cu auto-curăţare, după ciclul de curăţare.

Sugestie

Dacă vreţi să nu pierdeţi timp inutil cu frecatul accesoriilor, aplicaţi o soluţie pentru curăţarea grătarelor. Aceasta dizolvă grăsimea acumulată în timp pe grătare, griluri, rotisoare şi alte accesorii.

Zonele electrice de gătire

Dacă deţineţi o plită electrică, trebuie să ştiţi că o puteţi curăţa cu apă caldă şi cu un detergent blând pentru vase. În cazul în care aveţi de-a face cu pete uscate, mai întâi umeziţi-le cu un burete, apoi le îndepărtaţi. Aveţi grijă ca după fiecare curăţare să ştergeţi plita până ce se usucă. În timp, plitele se pot deteriora din cauza lichidelor sărate sau a mâncărurilor fierbinţi care au dat în foc. De aceea, vă recomandăm să le spălaţi după fiecare utilizare.

Atenţie!

După o vreme, marginile plitelor realizate din oţel inoxidabil se pot îngălbeni. Acest fenomen poate fi stopat parţial cu ajutorul substanţelor obişnuite, destinate curăţării metalului. Nu folosiţi însă accesorii aspre (de curăţare a vaselor), care le pot zgâria.

Produsele de curăţat puternice prezintă unele riscuri. La contactul cu pielea şi ochii, acestea pot fi foarte periculoase. Ca atare, în timpul curăţării, protejaţi-vă ochii, folosiţi mănuşi şi evitaţi să inspiraţi aburii degajaţi.

Cuptoarele cu microunde

Cuptorul cu microunde este foarte uşor de întreţinut, putându-se curăţa cu detergent de vase sau cu soluţii pentru aparate frigorifice. Dacă prezintă pete greu de scos, puneţi în cuptor o cană cu apă pe care să o lăsaţi să fiarbă câteva minute. Vaporii degajaţi înmoaie grăsimile. Mirosurile neplăcute se îndepărtează cu oţet, care trebuie ţinut în interior cel puţin o noapte.

Întreţinerea maşinii de spălat vase

Exteriorul maşinii de spălat vase se curăţă cu o lavetă umedă, însă o bună funcţionare a acesteia presupune mai mult decât atât. Aşadar, nu trebuie să vă lipsească un detartrant pentru aparate menajere, care are rolul de a îndepărta depunerile de piatră. Acelaşi produs îl puteţi folosi şi pentru curăţarea cafetierelor.

Soluţia de îndepărtare a calcarului (detartrant şi anticalcar) se foloseşte în modul următor: se adaugă 1L soluţie la ciclul principal de spălare cu cel mai lung ciclu de clătire – cu sau fără vase. Programul trebuie lăsat să se deruleze până la capăt.

Truc: dacă interiorul maşinii de spălat vase reţine mirosurile, se pot pune trei linguri de bicarbonat de sodiu pe fundul maşinii, apoi se lasă peste noapte. Mirosurile vor fi îndepărtate împreună cu bicarbonatul de sodiu la următoarea spălare.

Întreţinut corect, aragazul poate arăta ca nou

Pentru partea din faţă a carcasei puteţi folosi detergenţi speciali pentru aragaz sau pentru vase, pe care îi găsiţi în orice supermarket. Încercaţi să evitaţi substanţele de curăţare agresive sau accesoriile abrazive, precum şi dispozitivele de curăţat cu jet de abur.

Există modele de aragazuri care au suprafeţe acoperite cu email sau plastic (butoanele şi mânerele). Curăţaţi-le cu o cârpă moale şi cu substanţe lichide speciale, destinate suprafeţelor emailate.

Spălaţi grila de gaze, zona de gătit şi componentele arzătoarelor cu apă caldă şi detergent pentru spălarea manuală a vaselor. În ceea ce priveşte întreţinerea elementului termic şi a dispozitivului de aprindere, utilizaţi o perie moale. După ce curăţaţi coroana şi capacul coroanei, ştergeţi şi uscaţi toate elementele şi abia apoi aşezaţi-le în locaşurile lor.

Hotele se curăţă periodic

Curăţarea lor periodică va contribui la menţinerea unui aspect plăcut şi a unei funcţionări îndelungate. Multe aragazuri au hote separate sau încorporate deasupra suprafeţelor de gătit. Ventilatoarele ce atrag aerul şi fumul trebuie curăţate pentru a le feri de acumulări şi pentru a funcţiona eficient. Este de dorit ca atât interiorul, cât şi exteriorul hotei să fie şterse des. Când este necesară o curăţare minuţioasă, se foloseşte o soluţie din apă fierbinte şi detergent de spălat vase, pentru a înlătura grăsimea. Filtrele de pe hotele neventilate se înlocuiesc o dată la şase luni sau cât de des este recomandat de producător.

Păstraţi aparatele frigorifice în bune condiţii!

Frigiderul trebuie curăţat fie ori de câte ori este este murdar, fie la un interval de patru – şase luni. Curăţarea se face numai după ce a fost dezgheţat. Interiorul frigiderului se poate spăla folosind un burete şi detergent de vase, dar mult mai eficientă este o soluţie de curăţat şi dezinfectat produsele frigorifice. Această soluţie înlătură grăsimile, curăţă şi igienizează toată suprafaţa internă a frigiderului/ congelatorului, are acţiune antimicrobiană, nu necesită clătire şi se poate utiliza şi pe suprafeţele externe ale frigiderului. Spre deosebire de un detergent obişnuit, soluţia pentru curăţat frigidere elimină microorganismele şi bacteriile din interiorul acestora.

Frigidere cu funcţie „antibacterie”

Mâncarea se pune înapoi în frigider după ce a fost ştearsă orice urmă de condensare existentă. Nu uitaţi să puneţi congelatorul în funcţiune cu cel puţin jumătate de oră înainte de a-l umple. Şi pentru a se menţine o senzaţie de prospeţime, este indicat să folosiţi odorizante pentru frigider, care vor absorbi mirosurile neplăcute ce se răspândesc în timp. Praful de pe grătarul din spatele frigiderului se înlătură cel puţin o dată la şase luni, de preferat cu un aspirator.

Modelele mai performante au şi funcţia „antibacterie”. Aceasta presupune ca pereţii interiori ai frigiderului şi congelatorului să aibă în compoziţia lor ioni de argint care împiedică dezvoltarea bacteriilor ce dau un miros neplăcut.

Întreabă un specialist

În ceea ce priveşte electrocasnicele mari, unele detalii privind întreţinerea lor le mai ştiaţi. Dar pentru cele mici? De exemplu, accesoriile lor pot fi spălate la maşina de spălat vase? Pentru mai multe detalii şi sfaturi ne-am adresat unui specialist, bun cunoscător al acestor aparate: Oana Tănăsescu, SO Senior Marketing Manager & Marketing Manager DA, Philips România.

Ce produse de curăţat sunt recomandate pentru întreţinerea aparatelor electrocasnice mici?

Electrocasnicele mici de bucătărie se spală cu apă şi detergent de vase şi se şterg cu un burete moale. Accesoriile detaşabile ale aparatelor se spală sub jet de apă, cu detergent, iar baza lor, care conţine circuitele electrice, se şterge cu un burete îmbibat în apă. În momentul operaţiunilor este indicat ca aparatele să fie deconectate de la reţeaua de curent electric.

Ce produse de curăţat le pot deteriora?

Soluţiile de curăţat abrazive sau care au în componenţa lor substanţe acide şi puternice pot ataca suprafaţa electrocasnicelor. De asemenea, un spălător de vase din sârmă sau un burete aspru le poate zgâria. Aşadar, trebuie evitată folosirea acestor produse.

Accesoriile electrocasnicelor mici pot fi spălate la maşina de spălat vase?

Aproape toate electrocasnicele mici de bucătărie (de la Philips) au componente lavabile în maşina de spălat vase, depinzând însă de tipul produsului. De exemplu, toate accesoriile robotului de bucătărie Philips HR7775 pot fi spălate în maşina de spălat vase, nu însă şi baza lui. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul mixerului multifuncţional Philips HR1858: vasul pentru procesarea alimentelor, accesoriile diverse, discurile pentru feliere şi mărunţire se spală în maşina de vase.

Ghidul de utilizare a aparatelor electrocasnice mici conţine şi informaţii cu privire la modul de întreţinere a acestora?

La majoritatea produselor, manualele de utilizare conţin informaţii referitoare la modul de întreţinere şi componentele lavabile în maşina de spălat vase.

Întreţinerea corectă a aparatelor electrocasnice nu doar că le prelungeşte viaţa, dar contribuie totodată şi la o bună funcţionare a acestora.

 

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă