14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCând şi cum renovăm - sfaturi practice

Când şi cum renovăm – sfaturi practice

Pereţii poartă cel mai des semnele timpului: tencuiala se cojește, culoarea fațadelor se degradează, muchiile se ciobesc, zugrăveală se îngălbenește, iar în suprafaţa lavabilă apar fisuri. Primăvara este cea mai indicată perioadă pentru a face renovări.

Dacă aveți facturi mari la utilităţi, e semn că trebuie să izolaţi casa, să schimbaţi tâmplăria sau sistemul de încălzire cu unele mai performante. În cazul în care au apărut infiltraţii la baza acoperişului, pe pereţi, din cauza fundaţiei neizolate sau a unei terase cu probleme, este necesar să hidroizolați exteriorul, dar și să verificaţi şi, eventual, să reparaţi sau să înlocuiţi sistemul pluvial.

Acoperişul are ţigle sparte sau lipsă ori culoarea s-a degradat substanţial? Înseamnă că trebuie renovat. Dacă nu vă mai simţiţi confortabil în propria casă, dacă există un miros greu, iar obiectele par îmbâcsite şi lipsite de strălucire, e clar că a venit timpul pentru o împrospătare.

Buget realist

Lipsa banilor este principalul obstacol în calea celor care doresc să-şi renoveze casa, aşa că este important ca, înainte de a trece la treabă, să calculaţi în mod realist bugetul de care aveţi nevoie, pentru a nu ajunge în situaţia de a vă bloca în mijlocul lucrărilor din cauza lipsei banilor.

Faceți o analiză realistă a operaţiunilor care trebuie întreprinse. Dacă nu sunteţi specialişti, este indicat să cereţi sfatul unui profesionist. Singur, s-ar putea să vă concentraţi doar pe defecţiunile vizibile şi să le ignoraţi pe cele ascunse, dar nu mai puţin importante. De multe ori, problemele cele mai grave şi mai costisitoare pot fi ascunse în pereţi – instalaţia electrică, cea de alimentare cu apă sau de canalizare etc. Un specialist va şti să „vadă prin pereţi“ şi va întocmi un deviz mult mai apropiat de realitate decât veţi face pe cont propriu.

La cheltuielile estimate de specialist mai adăugaţi 10% pentru cele neprevăzute, pentru că în mod sigur vor apărea. Întocmiţi o lista cu materialele necesare şi cu valoarea manoperei şi puneţi pe primul loc lucrările cele mai importante – de pildă, pe cele care ţin de structura de rezistență, zidărie sau instalaţii.

TIPS&TRICKS: Refresh cu bani puţini

Irina Constantin, Designer de interior, www.artdecozone.ro

Suntem hotărâţi să facem anumite schimbări, însă momentul, din punct de vedere al resurselor, nu este chiar cel mai potrivit. Trebuie deci să facem o renovare, dar cu bani puţini, să evităm şantierele grele şi lungi cum sunt, de exemplu, schimbarea parchetului, a gresiei şi faianţei, mobilierul complet nou, demolarea unui perete pentru un open space sau desfiinţarea debaralei. Ce putem face?

Primul pas este realizarea unei liste care evidenţiază probleme, neajunsuri, lucrurile care nemulţumesc. Poate fi vorba despre o lipsă de confort sau  lumina insuficientă, alteori este canapeaua sau culorile care ni se par prea terne. În mod obligatoriu la alcătuirea listei  trebuie să ia parte toţi membrii familiei, inclusiv copiii.

O reamenajare oferă ocazia unei adevărate şedinţe de terapie în familie. Participarea copiilor la luarea deciziilor este deosebit de importantă. De obicei, aceştia au cerinţe excentrice sau depăşesc bugetul şi deci nu pot fi îndeplinite, dar chiar dacă nu se va ţine seamă în totalitate de ele, în final, copiii vor simţi că sunt băgaţi în seamă, că părerile lor contează, iar aceasta va conduce la relaţii bune, de înţelegere în întreaga familie.

Uneori ajungem la concluzia că avem nevoie doar de un refresh, o împrospătare a locuinţei, iar pentru acest lucru există rezolvări rapide şi care nu necesită mulţi bani. De exemplu, o zugrăveală (care oricum trebuie făcută din timp în timp, funcţionând şi ca o igienizare), un tapet pe un perete sau o anumită zonă, stickere care funcţionează foarte bine în special în camerele de copii, adolescenţi sau tineri. Uneori, simpla reordonare a pieselor de mobilier din cameră poate avea efectul dorit pentru schimbare. Este gratis şi, în plus, oferă posibilitatea de explorare a propriei creativităţi.

O cameră mai luminoasă se regăseşte printre problemele mari care pot apărea la elaborarea listei de neajunsuri a locuinţei. Ca rezolvări posibile pot fi: lărgirea ferestrelor,  refacerea sistemului electric care să asigure mai multe becuri şi aparate electrice, toate acestea implicând şantiere şi bani. Ce se poate face în acest caz? Ei bine, se vine cu o soluţie care să ocolească problema! De exemplu, o culoare deschisă, mai veselă la zugrăvit, o nouă perdea, delicată, mai transparentă sau, în sfârşit, un lampadar care se poate alimenta de la priză.

Pentru zugrăvit e bine să se apeleze la o echipă de meseriaşi, însă se poate realiza şi prin bricolaj, economisind astfel banii.

O altă tendinţă, legată de adăugarea de căldură interiorului, se referă la folosirea de decoraţiuni şi accesorii, precum şi la utilizarea în exces a materialelor textile. Nu vă sfiiţi să apelaţi la decoraţiuni şi accesorii şi să le aşezaţi pe piesele de mobilier. Printre astfel de obiecte care vor aduce o notă caldă se numără pernele de toate felurile, vaze, suporturi de lumânări etc.

Nici pereţii nu trebuie să stea goi. Dacă tablourile pot fi scumpe sau greu de ales, o soluţie este cea a fotografiilor puse în ramă. Pot fi de familie sau cu amintiri din vacanţe ori călătorii, acestea având darul de a înveseli camera şi de a transmite energii pozitive.

Orice încăpere permite întotdeauna adăugarea unei piese extravagante care poate schimba total decorul acesteia. Poate fi un obiect vintage sau unul modern, oricum, trebuie să iasă din tipicul camerei. De exemplu, o lampă, un fotoliu, o măsuţă aparte total de stilul încăperii, eventual având o formă atipică.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă