10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialActivitati in grădină in luna ianuarie

Activitati in grădină in luna ianuarie

Luna ianuarie este un bun prilej de a ne pregati gradina astfel incat sa avem rezultate optime in sezonul cald. Pregatirea solului si a uneltelor,  protejarea plantelor de inghet, aprovizionarea cu seminte si bulbi etc. se numara printre activitatile pe care le putem face in aceasta perioada. Editura Casa ne ofera cateva sfaturi practice preluate din cartea „12 luni in gradina”, de Karl Ploberger.

Florile si partenerii lor

„Se verifica protectia impotriva gerului. Indiferent de materialul folosit pentru protejarea plantelor (crengi, folie sau panza) este foarte importanta aerisirea regulata, pentru a se evita mucegairea radacinilor.
Se tund arbustii decorativi, cu exceptia celor ce infloresc primavara (liliacul, Forsythia). In zilele lipsite de ger si zapada se indeparteaza buruienile.
Bulbii si tuberculii ce ierneaza in nisip sau intr-un pat de paie se pastreaza intr-un loc uscat si racoros. Plantele ce ierneaza in ladite sau ghivece se uda cu masura. In acelasi timp, pamantul se mentine permanent umed. Se indeparteaza frunzele uscate la plantele ce ierneaza in interior.
Din cand in cand se verifica temperatura in incaperile unde ierneaza plantele. Daca este nevoie, se monteaza senzori de caldura.
Se curata arbustii de stratul gros de zapada, altfel exista riscul deteriorarii acestora.

Legumele si plantele aromate

Ghivecele cu arpagic si patrunjel se asaza pe pervazul ferestrei. Astfel putem sa ne bucuram de verdeata proaspata pe perioada iernii. Se face din timp o proba de incoltire cu semintele cumparate.
Se cumpara si se planteaza in rasadnite, solarii si sere arpagicul, ceapa de vara, varza alba de capatana, gulia, salata verde cu capatana, salata de frunze.
Se verifica locul de depozitare pentru legume si fructe. Acesta trebuie sa fie lipsit de umiditate si bine aerisit.
 

Livada

In zilele blande se incep lucrarile de taiere si rarire a coroanelor pomilor si arbustilor fructiferi.
Se aplica o protectie impotriva animalelor salbatice.
Zilele insorite de iarna, urmate de nopti geroase, pot afecta pomii. Pentru a evita astfel de incidente se iau masuri de protective a pomilor prin aplicarea unui strat de var pe scoarta. In comert se gasesc solutii gata preparate.

Important: a se uda si iarna!
In cazul in care nu exista o patura de zapada, iar vantul este puternic si rece, apare fenomenul de ger uscat. Plantele sufera, iar primavara ceea ce pare a fi inghetat este de fapt uscat complet. De aceea, daca temperaturile sunt peste 0°C se recomanda udarea plantelor, in special a celor vesnic verzi.”

www.edituracasa.ro

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă