21.7 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecial19 trucuri de amenajare a băilor mici

19 trucuri de amenajare a băilor mici

Din datele sintetice generale privind stilul de viață (mai multe țări și culturi) rezultă că există tendințe generale, soluțiile în urma acestora putându-se aplica universal. Punctul de plecare pentru aceste soluţii este stilul de viaţă obişnuit al majorităţii familiilor, iar din acest punct de vedere concentrarea este către spaţiile în care se petrece cel mai mult timp şi care, implicit, produc şi cel mai mult stres dacă soluţiile nu sunt alese corect, adică în funcţie de nevoile reale.

Interesul pentru funcțiunea baie este în continuă creștere ca și timpul petrecut în acest spațiu. Dintr-un loc dedicat în trecut curățirii și spălatului, astăzi  se regăsesc aici numeroase alte funcțiuni legate de relaxare, welness și chiar petrecerea timpului. Astfel nu mai miră pe nimeni existența în baie a unui șezlong, fotoliu sau chiar a unui pat. Nici a unor opere de artă sau a unui candelabru.  Imaginea unei femei citind o carte în baie sau petrecând mult timp într-o cadă cu bule și jeturi este aproape banală. În unele cazuri se merge până la ideea unui fel de open-space care cuprinde baia în continuarea dormitorului. Multe camere din hotelurile moderne prezintă o legatură mult mai deschisă dintre camera propriu-zisă și sala de baie.

Sălile de baie elegante, foarte șic dar, în acelaşi timp extrem de funcţionale sunt bine individualizate şi au ca punct central concentrarea pe design şi bunăstare.Totul este unitar și armonios, astfel încât oricine va fi tentat să întârzie măcar un pic într-un duș ca o ploaie, să se bălăcească într-o cadă cu un look foarte organic sau să se uite în oglindă sub o lumină plăcută. Sălile de baie moderne te invită să le treci pragul și să te bucuri de fericire, fiind în comuniune perfectă cu celelalte încăperi din locuință. Pe de altă parte, în momentul de față, baia ocupă un loc aparte în configurația unei locuințe, reprezentând un univers care a devenit un stil de viață. Este, de asemenea, o cameră intimă, văzută din ce în ce mai mult ca o invitație la deliciile pe care le pot oferi apa, confortul, relaxarea.

De altfel, aceaste tendințe se regăsește perfect în concepția IKEA, care plasează baia, alături de dormitor, între cele mai importante funcțiuni din locuință în catalogul pe 2015.

În România, conform GfK România, camerele folosite cu predilecţie dimineața și seara sunt dormitorul și baia. Aceasta este folosită 83% pentru îngrijire, 60% pentru spălatul rufelor şi 15% pentru uscatul acestora iar timpul petrecut pentru îngrijire și relaxare este în creștere.

Dar cum se pot realiza dezideratele băii moderne în condițiile camerelor noastre de baie din apartamentele de la bloc, deobicei de mărime mică? Nu despre multe băi se poate  spune că sunt cu adevărat spaţioase, mai ales în cazul celor de bloc. Şi cum rolul acestora este bine definit şi strict funcţional, nu ai cum să renunţi la elementele care o alcătuiesc, pentru a câştiga spaţiu. Deşi restrictivă din multe puncte de vedere, amenajarea unei băi mici poate reprezenta şi o reală provocare. Secretul constă în găsirea unor soluţii de utilare şi decorare, astfel încât spaţiul să fie funcţional, dar totodată aerisit. Există deci soluții, precum și numeroase trucuri, totul este ca acestea să fie folosite în mod inteligent. Puteţi recurge la diverse artificii pentru a amplifica şi folosi la maximum spațiul din baie.

Pentru băile mici nu sunt indicate plăcile ceramice de culori închise şi contrastele puternice. Dacă într-o baie generoasă jocurile cromatice sunt binevenite, în cazul celor mici este indicat să optaţi pentru un look uitar şi o nuanţă caldă şi discretă.

 Culorile fac un spaţiu să pară mai mare sau mai mic, mai larg sau mai îngust, mai luminos sau mai întunecat. Prin urmare, într-o baie cu o suprafaţă redusă sau fără fereastră, abordaţi culori cât mai deschise. Pentru a evita însă atmosfera rece, glaciară  dată de alb, folosiţi nuanţe pastelate: gri foarte deschis, crem, bleu, bej, vanilie, culoarea piersicii sau a caisei.

Dacă totuşi aţi ales finisaje albe sau în nuanţe foarte deschise, puteţi personaliza baia cu ajutorul textilelor colorate, care să vină în contrast puternic cu albul finisajelor.

Dacă aţi ales pentru faianţă cele de dimensiuni dreptunghiulare, la modă în prezent, organizarea lor pe orizontală, şi nu pe verticală, va produce un efect vizual de marire/lărgire.

 Un truc la care se poate apela în amenajarea unei băi mici este utilizarea imprimeurilor. Dungile ajută la mărirea vizuală a unei încăperi: cele pe orizontală lărgesc spaţiul, iar cele pe verticală îl înalţă.

Mozaicul măreşte vizual încăperea datorită capacităţii sale de a reflecta lumina, ceea ce îl recomandă într-o baie mică. Dacă placarea totală a pereţilor pare costisitoare, vă puteţi limita doar la unul singur (sau anumite porţiuni de perete), completând ceilalţi pereţi cu faianţă albă sau în tonuri deschise.

O alternativă la mozaic sunt plăcile ceramice lucioase.

În ceea ce priveşte gresia, şi în general pardoseala, alegeţi pentru o baie mică modele de mărime mai mică.

Nu alegeţi obiecte sanitare de dimensiuni mari. Chiar dacă arată bine în showroom, gândiţi-vă că în baie vor avea alt efect.

Obiectele sanitare subdimensionate şi suspendate oferă libertate de mişcare în băile mici. Amplasarea lor pe colţ (cum ar fi lavoarul sau bazinul de WC) reprezintă o altă soluţie demnă de luat în calcul pentru a salva din suprafaţa redusă a băii.

O alegere practică şi totodată estetică este încastrarea bazinului în perete.

Sticla contribuie semnificativ la crearea senzaţiei de spaţiu. . Apelaţi deci la oglinzi mari, pentru că amplifică spaţiul, şi cautaţi să folosiţi suprafaţa pereţilor pentru depozitare.

O oglindă mare, care să acopere total sau parţial peretele de deasupra lavoarului, va da impresia de spaţialitate. În acelaşi scop, se pot alege şi alte elemente din sticlă transparentă: lavoarul sau suportul pentru lavoar, uşa cabinei de duş, rafturile pentru expunerea decoraţiunilor sau pentru depozitarea produselor cosmetice.

Foarte practice în baie, rafturile pliabile pot „găzdui” o multitudine de lucruri, de la haine şi încălţăminte la prosoape, detergeţi şi produse cosmetice. Avantajul acestor accesorii de depozitare este acela că atunci când nu sunt necesare pot fi cu uşurinţă strânse şi puse la păstrare.

Într-o baie mică şi îngustă folosiţi corpuri de mobilier suspendate, din MDF (sau alte materiale mai puţin voluminoase), cu design minimalist, pe care să expuneţi produsele de îngrijire.

Nişele create în perete sunt, de asemenea, utile pentru depozitarea produselor de îngrijire corporală sau pentru expunerea decoraţiunilor, dacă doriţi să cosmetizaţi baia.

La fel de utile sunt şi cârligele de agăţat, care pot servi în baie pentru halate, prosoape, lufe şi perii, dar şi în bucătărie pentru căni, ustensile şi recipiente cu mirodenii. O bară prevăzută cu cârlige, cleme, umeraşe sau diferite suporturi poate fi montată oriunde în casă pentru a obţine noi locuri de depozitare.

O altă soluţie pentru a câştiga spaţiu într-o baie mică presupune renunţarea la cadă şi înlocuirea ei cu o cabină de duş cu suprafeţe mari vitrate. În cazurile extreme, când suprafaţa este cu adevărat redusă, puteţi elimina cabina cu totul şi monta duşul direct în perete, dar trebuie să hidroizolaţi bine încăperea înainte şi să vă asiguraţi că instalaţia funcţionează perfect.

Ideal ar fi să aveţi un alt loc în casă pentru maşina de spălat, însă dacă este necesar să o montaţi în baie, nu uitaţi de spaţiul de deasupra ei. Este perfect pentru un raft închis în care să stocaţi detergenţii sau sacul cu rufe murdare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă