8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCase cu personalitate high-tech. Tehnologia 3D influențează designul interior

Case cu personalitate high-tech. Tehnologia 3D influențează designul interior

Orice om își dorește o locuință frumoasă, care să-i exprime personalitatea. Dacă operele de artă aduc farmec și originalitate, noile tehnologii oferă soluţii interesante de personalizare.

Personalizarea se poate aplica atât asupra unor obiecte de decor – piese de mobilier, decoraţiuni, accesorii – , cât şi asupra unor elemente componente ale construcţiei şi decorului – uşi, ferestre, pereţi etc. În multe cazuri companii importante apelează la designeri faimoşi pentru a realiza personalizarea produselor proprii, cum a fost cazul rulourilor pentru ferestrele Velux personalizate de Karim Rashid sau frigiderelor Gorenje, al cărui design a fost încredinţat nu mai puţin celebrului Philippe Starck.

Imprimarea 3D

Dacă în perioadele anterioare (foto)tapetul, stickerele şi posterele au fost folosite pe larg în personalizarea interiorului, o adevărată revoluţie a fost adusă de imprimarea 3D (care se obţine prin straturi de imprimare bidimensională plasate unul peste celălalt), în special în producerea mobilierului şi finisajele pentru amenajări. Această tehnologie nu numai că oferă numeroase posibilităţi de design – forme şi geometrii complexe, cavităţi, degajări şi piese în mişcare –, dar conduce la o importantă economisire de materiale.

Cu ajutorul acestei tehnologii se poate proiecta habitatul prin combinarea arhitecturii cu designul de interior. Este vorba despre sisteme care asigură soluţii personalizate pentru amenajarea unei încăperi, cerinţele specifice unui proiect de interior putând fi adaptate astfel încât să se plieze pe solicitările utilizatorului. Sunt combinate diverse etape din proiect, precum: realizarea structurii, executarea mobilierului potrivit, proiectarea instalaţiilor – sistemul electric şi cel sanitar.

Panourile decorative 3D

Acestea reprezintă una dintre cele mai interesante şi inovatoare produse pentru acoperirea şi decorarea pereţilor, pentru personalizarea locuinţei. Denumirea 3D vine de la designul în relief, care îi conferă peretelui pe care sunt aplicate un volum deosebit, precum şi un aspect deosebit de elegant. Panourile sunt proiectate în aşa fel încât atunci când sunt puse împreună formează un tipar. Acest finisaj se poate utiliza şi în alte încăperi, cum ar fi dormitor, bucătărie sau hol. Se pot folosi chiar şi la exterior dacă pereţii nu sunt expuşi la intemperii. Materialul din care este confecţionat un astfel de panou permite o decupare facilă şi poate fi revopsit cu uşurinţă. Modelele 3D sunt realizate din MDF vopsit în masă, polistiren extrudat, existând și modele 100% ecologice și biodegradabile, cum sunt cele realizate din plută, trestie de zahăr sau din fibre de bambus.

Aplicații cu imprimantele Epson de mari dimensiuni

Aplicaţii noi pentru personalizarea locuinţei pot fi realizate folosind echipamente de imprimare de format mare Epson din gama SureColor pe diverse suprafețe și texturi precum material textil, MDF, tapet sau autocolant. Aceste imprimenate sunt ușor de folosit, sunt rapide, economice și asigură un imprimeu de calitate, durabil.

Tips&Tricks: Imprimarea digitală în personalizarea locuinţei

Designer Omid Ghannadi, www.omidghannady.com   omid@ogdesign.ro

Imprimarea digitală îmi oferă o mai mare libertate în realizarea de proiecte personalizate de design interior. Nu doar că pot printa pe suprafețe diverse, de la uși pentru dulapuri sau bucăți de parchet, dar pot imprima inclusiv produse finite, în culorile proiectate de mine, respectând designul până la cel mai mic detaliu. Epson anticipează, practic, nevoile celor care își doresc o amenajare personalizată, oferind posibilitatea de realiza imprimeuri adaptate preferințelor clienților, atât în ceea ce privește culoarea, cât și tipul de material folosit în decorul casei.

Printre tendințele în personalizarea locuinței se numără:

Metal în loc de faianță. O alternativă modernă la clasica faianță, pentru acoperirea suprafeței dintre corpurile de bucătărie sunt foile de aluminiu și oțel care pot fi personalizate cu imprimeuri la rezoluție fotografică. În bucătărie, au avantajul rezistenței la zgârieturi și la pete, dar și al ușurinței în montare. Au însă o largă aplicabilitate și în domeniul artistic și HORECA.

Uși cu personalitate. După o istorie îndelungată cu lemnul masiv, MDF sau PAL în care singura variabilă era profilul, a venit și rândul ușilor să spargă bariera clasicului. Se poartă ușile integrate în decorul locuinței, fie realizate din sticlă, fie din MDF sau PAL și personalizate după culoare, model, font, sau cu printuri fotografice prin tehnica imprimării digitale.

Pereți rupți din natură sau din inima orașului. Evoluțiile recente în domeniul tipăririi digitale au deschis o gamă nouă de posibilități și pentru zidurile goale. Fie prin tapetare, fie prin placare cu sticlă, plăci de aluminiu sau oțel, pereții locuinței prind viață cu elemente și modele decupate din decorul citadin sau decoruri tropicale.

Piese de mobilier cu personalitate. Tapiţeriile în serie au fost înlocuite și ele cu cele personalizate, în linie cu cele mai noi tendințe. Grosimea materialului nu mai constituie o provocare, astfel că designerii își pot testa creativitatea cu patternuri dintre cele mai diverse, pe țesături variate, pentru a aduce pata de culoare dorită în locuințe.

Tablouri imprimate. Printurile fotografice pe suport de lemn au luat locul tablourilor de colecție. Autenticitatea este însă aceeași având în vedere calitatea imprimării fotografice de înaltă rezoluție care dă piesei de decor un aspect viu. Calitatea excelentă a printului este potențată de textura lemnului, ceea ce conferă lucrării un aspect artistic deosebit.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă