Salamul de Sibu a fost brevetat la nivel european ca produs românesc

de Mihai Diac , 19 februarie 2016 - stire actualizata la ora 21:59, 19 februarie 2016

România a reuşit să înregistreze la nivel european 'Salamul de Sibiu' ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, a declarat vineri, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

"România are deja protejat 'Salamul de Sibiu' la nivel european, dar protecţia intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aşa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie şi Telemeaua de Ibăneşti care ar fi putut fi protejată mai repede pentru că din punct de vedere cronologic s-a depus documentaţia înaintea 'Salamului de Sibiu', dar a fost o contestaţie a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Am clarificat situaţia şi cred că într-o lună cel mult vom primi şi pentru acest produs. Urmează Novacul Afumat", a precizat ministrul Agriculturii. 

Acesta a subliniat că obţinerea Indicaţiei Geografice Protejată (IGP) pentru "Salamul de Sibiu" permite producătorilor români care se află în arealul delimitat să producă acest tip de salam numai dacă respectă caietul de sarcini. 

"Concret, este vorba de judeţele Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti bineînţeles, Prahova, Sibiu, Braşov şi Bacău. Exact unde sunt localizaţi producătorii de "Salam de Sibiu", cei care au asociaţia. A mai apărut ulterior şi domnul Radu Timiş (producătorul Cris Tim n.r.) care se află în acest areal delimitat, iar el ca să poată produce trebuie să adere la asociaţie şi să respecte caietul de sarcini", a explicat Irimescu. 

Potrivit Ministerului Agriculturii, anunţul privind înregistrarea 'Salamul de Sibiu' (IGP) ca produs de Indicaţie Geografică Protejată a fost publicat vineri, 19 februarie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016. 

Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. 

Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, 'Salamul de Sibiu' dobândeşte oficial denumirea de indicaţie geografică protejată la 20 de zile de la publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv pe 10 martie 2016. 

Comisia Europeană a anunţat vineri într-un comunicat că "Salamul de Sibiu" a devenit cel de-al doilea produs românesc inclus în registrul celor ce poartă denumirea de "Indicaţie Geografică Protejată" (IGP), aprobând în data de 19 februarie cererea de înregistrare depusă de autorităţile române în acest sens. 

Potrivit Comisiei Europene, acest tip de salam este un preparat din carne crudă, uscat, asemănător cârnatului, acoperit cu un strat subţire de mucegai. El este produs în Bucureşti şi în judeţele Bacău, Braşov, Covasna, Călăraşi, Ilfov, Prahova şi, după cum sugerează şi numele, Sibiu. Primele referiri la producţia şi comercializarea lui datează din secolul al XIX-lea, el fiind denumit iniţial "Salam de iarnă". 

Comentarii

 • "Salam de Azuga", făcut de un italian după o rețetă țărănească secuiască, furată de el din Ținutul Secuiesc unde își făcea vacanțele prin stațiunile balneo-climaterice, ...

  22 februarie 2016 13:02

  ... la fel ca neobrăzatul mitic I.L. Karagiali - care, însă, ca mitik sadea CARE "erea", pleca de la secui fără să-și plătească notele de plată pentru servicii, așa că erau forțați fruntașii români ardeleni să facă chetă și să-i plătească datoriile mitikului nemernic, ca să nu se facă de râs întreaga comunitate românească din Transilvania în fața ungurilor și austriecilor din Imperiu, care percepeau regățenii ca pe un fel de "veri" hoți, mincinoși, puturoși și necivilizați de-ai românilor ardeleni. Cum sunt percepuți și azi regățenii, în secolul XXI, în țările din întreaga Europă ! ...dar iată cum o denumire cu aparență ardelenească de indicație geografică europenisă - inventată prin cretinismul unei funcționare mitice bolșevice semi-analfabete din anii '50 bolșevici, care a preluat pe o hîrtie igienică administrativă miticească un tic verbal al protipendadei miticești superficiale din anii interbelici, bazat pe ignoranță și semi-alfabetizare - a unui produs INEXISTENT și cu rețeta FURATĂ, a devenit apanajul Miticistanului dîmbovițel și al Șoldovei sirietene. Tîmpenia miticească instituționalizată NU ARE LIMITE, la fel ca în cazul "telemelei" de Ibănești, când în satele din Ardeal NU S-A FOLOSIT NICIODATĂ DENUMIREA "telemea", fiindcă este un ÎMPRUMUT DÎMBOVIȚEL de secol XIX de la grecii fanarihoți, promovat și el ca denumire după anii '60 ai secolului XX, prin rețeaua bolșevikă miticească "Alimentara" a olteanului Ceașkă, popuIată cu analfabete sadea hoațe care ascundeau marfa sub tejghele pentru melețienii pretini șpăgari. Vom cere anularea celor două FALuSURI avizate de cretinoizii birocrați de la Bruksăl, aflați în totală necunoștință de cauză ca și miticii instigatori. Și nu pentru că este scris "Salamul de Sibu", ci pentru că sunt FALSURI !

  raspunde comentariului
  • Marcu Anton

   23 februarie 2016 5:13

   P.S. Ardeleanu' Uitasem... Ia explică-ne și nouă, viteazule, două lucruri 1. Zici că "vom cere anularea... bla-bla-bla". Care "noi"? I-ai convins și pe colegii de salon? 2. cum o să anulați voi deciziile Comisiei Europene? Cu Ctrl A și Delete? Ești tare nostim când te agiți așa, cu mânie revoluționară... Vezi să faci rost și de o baricadă, că steag sunt sigur că ai, hahahaha!

   raspunde comentariului
  • Marcu Anton

   23 februarie 2016 4:50

   Ardeleanu' A furat italianul rețeta? Și cum a furat-o, măi dragă rudotelo-dependentule??? A intrat noaptea în camera gazdelor și le-a furat-o de sub pernă? Secuii nu dau nici măcar rețeta de Kurtoskalacs, darmite rețetele de cârnațuri... așa că plimbă ursu' cu invențiile tale! Oricum, am remarcat că una din manifestările bolii tale e faptul că în mintea ta a încolțit ideea că la voi, în Ardeal,a fost inventată apa caldă și mersul pe jos și toți ăilalți vin și vă fură marile invenții. Eu zic să te îngrijești de sănătate, fiindcă văd că starea ta se agravează din ce în ce mai tare...

   raspunde comentariului
 • Slavila

  19 februarie 2016 20:03

  Oferta COLABORARE publicare anunțuri online. Se lucrează comod de acasă. Cerințe -necesar calculator -conexiune internet -cunoștințe minime PC nu este necesară experiență. Asiguram Instruire gratuita sub forma unor lecții prin mail, contract legal. Important! Acest proiect vizează si piața americană. Se poate lucra de oriunde din țară și din străinătate. Pentru mai multe informații, contactati-ma la adresa slavila.precupyahoo.ro , cu mesajul INFO

  raspunde comentariului
 • urmeaza

  19 februarie 2016 17:02

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design