12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRomânii vor plăti mai mult pe carnea de porc: Prețul va crește...

Românii vor plăti mai mult pe carnea de porc: Prețul va crește cu până la 30%, începând din luna aprilie

Prețul cărnii de porc va crește în România, în medie, cu 15-30%, începând cu luna aprilie, potrivit unui comunicat al reprezentanților Asociației Române a Cărnii (ARC).

Potrivit ARC, în primul trimestru din 2017, prețul mediu de achiziție pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare față de 2016, respectiv cu 12% peste valoarea înregistrată în 2015.

De asemenea, o creștere importantă s-a consemnat în ultimele 12 luni la pieptul de porc, unde prețul de tranzacționare s-a majorat cu 40%. De asemenea, la jambon s-a înregistrat o creștere a prețului de 25%, la fel și la alte piese rezultate din tranșare.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie a acestui an, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piața Cărnii, se estimează că această creștere a prețului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare.

Printre motivele acestei creșteri la nivel european se află: creșterea semnificativă, în cursul anului 2016, a exportului de carne de porc în țările asiatice, în special în China, Japonia și Hong Kong, respectiv scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă (de până la—2,3% la exemplarele tinere între 20-50 kg și de—1,1% la porcii la îngrășat între 50-80 kg).

În plus, pe relația China exporturile de carne de porc au reprezentat 44,9% din totalul exporturilor în țări terțe a acestui produs. De altfel, în luna ianuarie 2017, a fost semnalată o creștere a exporturilor cu 20% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2016, supremația deținând-o în continuare China, urmată de Hong Kong și Coreea de Sud, se arată în comunicatul ARC.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă