Inghetata cu coacaze, o reteta racoroasa pentru zilele caniculare.
Ingrediente:
Pentru baza de înghețată
3 ouă
600 ml lapte dulce
150 g zahăr
Pentru siropul de coacăze
450 g afine (din care obținem 320 g piuré fără semințe)
200 ml smântână pentru frișcă (minimum 20% grăsime)
Mod de preparare:
Pregătim baza pentru înghețată amestecând bine oul cu zahărul, apoi turnăm laptele.
Punem compoziția într-o crăticioară pe baie de aburi și o lăsăm să scadă, amestecând continuu până când se îngroașă. O lăsăm la răcit până ajunge la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider.
Între timp, spălăm bine coacăzele, le curățăm de „codițe“ și le pasăm în blender. Separăm semințele strecurând piuré-ul obținut printr-o sită deasă. Adăugăm zahărul, punem totul într-o crăticioară pe aragaz și lăsăm să fiarbă un sfert de oră, până când începe să se lege puțin compoziția. Ne dorim să reducem cât mai mult posibil apa pentru a obține o înghețată cât mai cremoasă.
Lăsăm piuré-ul la răcit, iar când ajunge la temperatura camerei îl punem la frigider măcar 30 de minute. Apoi facem frișca din 200 ml smântână. Amestecăm cele două compoziții răcite, adăugăm și smântâna, apoi le punem în cuva de la mașina de făcut înghețată, lăsând-o să-și facă programul obișnuit. Înghețata se ține apoi la congelator până a doua zi.
Claudia Vasilache,
lecturisiarome.ro