7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPostul nu înseamnă numai restricție de la mâncare, ci și o perioadă...

Postul nu înseamnă numai restricție de la mâncare, ci și o perioadă de purificare a sufletului. Alimentația în postul Crăciunului

Dacă vă îngrijo­rează kilograme­le în plus și căutați o dietă rapidă și eficientă, profitați de postul Crăciunului și veți avea șanse reale să-i urați „Bun venit!“ lui Moș Crăciun într-o formă mai suplă și mai armonioasă în rochia pre­ferată. Orice plan de pierdere în greutate în această perioadă a anului trebuie să fie simplu, fără înfometare, să vă ofere energie, astfel încât să puteți face față planificărilor festive și cumpărăturilor, spune Marilena Oprișanu, chef dietetician și nutriționist holistic.

Postul alimentar vă poate ajuta să pierdeți în greutate fără să vă fie foame, ci să conțină mese delicioase și care să bucure întreaga familie. Cel mai sănătos și mai eficient mod de a pierde în greutate rapid este consumul de proteine vegetale, carbohidrați cu descărcare lentă, însoțit de mișcare fizică adaptată. În acest fel, nu numai că veți arde grăsimile din corp, dar veți înlocui grăsimea cu masă musculară. 

Dacă mergeți la o petrecere unde se servesc mese copioase, o idee bună ar fi să mâncați acasă, înainte de a pleca, un bol de supă sau o banană, astfel încât să nu tânjiți după tartinele ce se află pe platouri. Un alt sfat ar fi să înlocuiți băuturile alcoolice cu limonadă sau cocktailuri nonalcoolice.

Evitați alimentele precum nuggets de pui, cârnați, pa­teu, produsele de patiserie sau cofetărie. Toate acestea vor fi un dezastru pentru talie, deoarece alimentele de acest gen conțin peste 50% grăsimi.

Meniurile cu legume și so­suri ușoare constituie o opțiune bună și de cele mai multe ori sunt foarte gustoase. Înlocuiți maioneza și smântâna cu humusul, care este un aliment benefic ce menține sănătatea organismului. Făcând combinații alimentare din legume, fructe și paste proteice, vă veți simți întot­deauna sătul și veți consuma o cantitate minimă de calorii. Consumați cantități cât mai mari de fibre ori de câte ori aveți posibilitatea, astfel în­cât să vă simțiți sătul, dar fără ca acest lucru să ducă la îngrășare.

Consumați alimente lichide, cum ar fi supe sau sucuri din legume proaspete, pentru a păcăli receptorii care trans­mit mesajul „sunt plin“. De asemenea, vă recomand să nu fiți  zgârciți cu sursele de proteine, cum ar fi peștele în zilele de „dezlegare“.

Puteți mânca, spre exemplu, cereale și semințe crude  la micul dejun, o mâncare de linte la masa de prânz, iar seara, o supă-cremă de legume. În felul acesta nu veți depăși cantitatea de calorii permise pentru o zi, veți avea suficienți nutrienți și veți pierde surplusul de greutate într-o manieră sănătoasă și echilibrată. Dar postul nu înseamnă nu­mai restricție de la mâncare, ci și o perioadă de purificare a sufletului și un prilej destul de important de detoxifiere a organismului. Așa cum am arătat mai sus, în acest post se consumă pește, dar acesta poate fi alternat cu fructe de mare sau combinații de legume cu scoici. Printre preparatele tra­diționale românești se pot număra mâncărurile cu ciuperci, tocănițele din diverse legume, supele și ciorbele de legume.

Pentru doamnele care vor să slăbească prin înfometare, sfatul meu este că acest lucru reprezintă un pericol pentru sănătate și pentru organism. Postul negru este admis de Bise­rică numai cu acordul duhovnicului și numai la recomandarea medicului dacă există risc pentru sănătate. Un post negru prelungit mai multe zile poate duce la scăderea glicemiei, a calciului, ajungând până la lipotimie, afecțiune ce duce la starea de leșin.

De asemenea, de reținut este faptul că trebuie evitate alimentele procesate, bogate în zaharuri și grăsimi hidrogenate. Acest post reprezintă o pregătire în așteptarea Nașterii Domnului, fapt ce aduce o mare bucurie în rândul creștinătății. Modul în care veți posti trebuie să aibă legătură cu acest mare și fericit eveniment creștin.   

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă