12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialHrăneşte-te corect în funcţie de vârstă

Hrăneşte-te corect în funcţie de vârstă

Se ştie deja că obiceiurile alimentare se schimbă de-a lungul timpului fie pentru că devenim mai sofisticaţi, fie pentru că descoperim mereu noi arome. Dar nutriţioniştii atenţionează că fiecare vârstă are nevoie de anumiţi nutrienţi şi trebuie să ne adaptăm alimentaţia la necesităţi, scrie Daily Mail. Nutriţionista britanică Ella Allred susţine că femeile au nevoi diferite în fiecare decadă a vieţii şi ne recomandă alimentele potrivite.

16-20 de ani

În această perioadă există o imensă presiune pe imagine. Toate fetele vor să arate bine atunci când trec de la copilărie la viaţa de adult. Mulţi adolescenţi, încă în creştere, aleg diete cu conţinut redus de carbohidraţi sau devin vegetarieni, iar practicarea incorectă a acestor regimuri este foarte dăunătoare, pentru că lipseşte organismul de o serie de nutrienţi importanţi.

Potrivit nutriţionistei britanice, în această perioadă încă se mai formează structura osoasă, aşa că este nevoie de un aport serios de calciu şi magneziu, care poate fi obţinut din nuci, migdale, seminţe, cereale integrale şi din legume cu frunze (spanac, salată, verdeţuri etc.).

La această vârstă este nevoie şi de grăsimi sănătoase, care ajută la producerea hormonilor. Aşa că dieta tinerilor trebuie să conţină alimente bogate în omega 3 cum sunt ueliul de peşte, seminţele de chia şi de in. Este nevoie şi de proteine şi zinc, care se găsesac în ouă şi carne de pui.

Citeşte şi FOTO. Câte calorii trebuie să consumi în funcţie de vârstă

20-25 de ani

Această perioadă a vieţii este, de obicei, plină de aventuri, petreceri şi nopţi pierdute. Aşa că este indicată consumarea alimentelor bogate în complexul de vitamine B, care ajută corpul să se recupereze după nesomn şi exces de alcool. Ciupercile, ouăle, legumele cu frunze şi peştele sunt alegeri potrivite.

În această perioadă, femeile trebuie să se asigure că aportul de fier este corespunzător, întrucât menstruaţia devine mai abundentă. Lintea roşie, seminţele de floarea soarelui, carnea de vită, nucile şi peştele sunt o bună sursă de fier.

25-30 de ani

În această perioadă este importantă cariera, dar şi păstrarea prieteniilor şi relaţiilor. Nutriţionista britanică recomandă un consum crescut de magneziu, care ajută la relaxarea corpului şi la evitarea stresului. Aşa că, din alimentaţie nu trebuie să lipsească cerealele integrale, ciocolata neagră, avocado sau fasolele. Zahărul şi cafeaua trebuie evitate sau consumate în cantităţi foarte mici pentru că diminuează rezervele de magneziu.

30-40 de ani

Aceasta este vârsta la care multe femei decid să aibă copii. În consecinţă, alimentaţia trebuie să fie suficient de hrănitoare şi pentru mamă şi pentru făt. Acidul folic este extrem de important acum şi se găseşte în spanac, varză kale, sparanghel, fasole şi critrice. Ideal ar fi să se consume măcar o porţie pe zi de fructe citrice şi două de legume cu frunze verzi.

40-50 de ani

Multe femei simt, în această perioadă, că nu mai au energie şi că le scade puterea de concentrare. Aşadar, este nevoie de un aport de coenzima Q10, care se găseşte din abundenţă în sardine, macrou, carne de vită şi alune. Complexul de vitamine B din aceste alimente ajută şi el la producerea de energie şi la creşterea capacităţii de concentrare. Aşadar, ar fi ideale măcar două porţii de sardine sau macrou pe săptămână.

Menopauza

Multe femei se tem de această etapă a vieţii, dar cu o alimentaţie corectă simptomele pot fi mult reduse. Sunt indicate alimentele care conţin fitoestrogen, care reduce efectele oricăror simptome cauzate de tulburări hormonale bruşte. Năutul, susanul şi inul sunt ideal în această perioadă. Hummusul este o gustare perfectă, plină de fitoestrogeni.

Soia fermentată este un alt aliment benefic la menopauză, pentru că este bogat în fitoestrogeni şi izoflavone. Brânza tofu este o alegere bună, pentru că este bogată în proteine şi poate înlocui carnea. Şi se mai poate încerca natto – o mâncare tradiţională japoneză preparată din soia fermentată şi tempeh (o brânză de soia originară din Indonezia).

După menopauză

După menopauză, nevoia de fier scade, aşa că este indicată reducerea consumului de ficat sau organe şi creşterea celui de legume, nuci şi seminţe. Acum apare şi o tendinţă de îngrăşare, aşa că este indicat consumul de alimente care nu generează creşteri bruşte ale nivelului de zahăr din sânge. Sunt de preferat proteinele şi carbohidraţii, pentru că reduc riscul de diabet şi ajută la evitarea pierderii excesive de calciu din oase.

Toate cerealele consumate ar trebui să fie integrale şi este indicat consumul de cartofi dulci, ouă, fasole, nuci şi seminţe. Se recomandă eliminarea din alimentaţie a oricări surse de zahăr rafinat şi includerea uleiului de peşte sau de cocos şi a fructului-legumă avocado.

 

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă