9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDieta minune cu carbohidraţi pentru gurmanzi

Dieta minune cu carbohidraţi pentru gurmanzi

Ani de zile, pâinea, pastele şi cartofii au fost interzise în curele de slăbire, dar o nouă dietă pe bază de carbohidraţi te asigură că poţi să slăbeşti până la şase kilograme pe săptămână mâncând produse făinoase, informează Daily Mail.

Dieta pe bază de carbohidraţi a devenit foarte populară printre gurmanzii din Marea Britanie care pot savura spaghete şi cartofi cu unt, fără să se simtă vinovaţi.

Studiile au demonstrat că nu toţi carbohidraţi sunt dăunători pentru organism. Unele produse conţin o substanţă numită amidon rezistent, care, dacă este consumată în cantităţi mari, stimulează pierderea în greutate. Amidonul rezistent se găseşte în alimente precum banane, ovăz, fasole şi cartofi.

În cartea “The Carb Lover’s Diet” (“Dieta iubitorilor de carbohidraţi”), Ellen Kunes, redactor şef al revistei Health, şi nutriţionista Frances Largeman-Roth, susţin că dieta bazată pe carbohidraţi te ajută să slăbeşti rapid şi pe termen lung. Spre deosebire de celelate diete restrictive, regimul bogat în carbohidraţi oferă organismului energia de care are nevoie pe tot parcursul zilei. Aceste substanţe nutritive susţin corpul atunci când este la dietă. Ambele autoare consideră că dietele Dukan sau Atkins sunt dificil de ţinut şi ineficiente pe termen lung.

Produse de bază în dietă

Bananele sunt cele mai bogate surse de amidon rezistent. Ele sunt, de asemenea, bogate în fibre care diminuează apetitul (3g fiecare) şi conţin aminoacidul triptofan, care este transformat în serotonina în corp, un calmant chimic pentru creier care te ajută să te relaxezi şi să îţi îmbunătăţeşti starea de spirit.

Fasolea este un aliat bun în curele de slăbire conţine mult amidon rezistent. Ele sunt, de asemenea, o sursă incredibil de bogată de fibre. Un studiu canadian a arătat că persoanele care au mancat fasole regulat tind să cântărească mai puţin şi au un risc mai mic cu 23% de a deveni supraponderali în timp.

Cartofii conţin pe lângă fibre şi amidon rezistent un inhibitor natural al proteinazei – o substanţă chimică naturală care stimulează hormonii de saţietate si diminuează apetitul.

Mămăliga are un conţinut ridicat de amidon rezistent, dar este, de asemenea, bogată în fibre şi conţine multe proteine. O idee bună este să tai mămăliga sub formă de crutoane mici nutritive.

Orezul brun se digeră mai lent decât cel alb. Un studiu a descoperit că nivelul de zahăr din sânge a fost cu 24% mai mic la cei care mănâncă orez brun decât la cei care consumă orez alb.

Orzul este bogat în amidon rezistent şi fibre solubile şi insolubile care reduc apetitul şi ajută digestia.

Regulile dietei:

La micul dejun se recomandă carbohidraţi de înaltă calitate. Astfel, la prima masă a zilei este indicat să mâncaţi o porţi de lapte cu cereale integrale. Alte variante de mic dejun mai sunt o banană, trei-patru biscuiţi de secară cu o cană de ceai, două felii de pâine din cereale integrale, musli cu lapte, piersici, iaurt sau secară cu gem şi o cană de ceai sau lapte.

Pe lista alimentelor recomandate pentru prânz şi cină se află o porţie de cartofi copţi, mazăre, orez sau fasole cu 200 de grame de carne slabă, de preferat piept de pui, carne de curcan sau peşte şi cel mult două felii de pâine. Atât la masa de prânz cât şi la cea de seară se va bea un pahar de lapte uşor încălzit.

Pe parcursul zilei trebuie să bei opt pahare de apă pe zi, adică doi litri, pentru a nu confunda setea cu foamea. De asemenea, pe lângă apă, mai poţi bea cafea, ceai verde sau negru, lichide care se vor include în dietă după a şaptea zi de regim. Aceste băuturi nu trebuie îndulcite cu zahăr, ideal pentru acest lucru fiind laptele semidegresat. În această dietă sunt interzise sucurile de fructe, alcoolul şi băuturile acidulate (chiar şi băuturile dietetice sau apa minerală), care te vor face să te simţi balonată.

Autoarele recomandă stabilirea unui program de mese fix şi respectarea lui cu stricteţe. Între mese se mai recomandă câte o gustare. În plus, de fiecare dată când mănânci trebuie să te aşezi la masă şi să mesteci încet. Evită televizorul, muzica şi chiar şi prietenii care te pot face să mănânci prea mult. Alege, de asemenea, farfurii mai mici în care să îţi pui porţii mai mici.

Mănâncă cel puţin 1 g de amidon rezistent la fiecare masă şi în total minim 10g. Cele două autoare recomandă să ţii un jurnal în care să îţi notezi tot ceea ce mănânci ca să poţi să calculezi cantitatea de amidon rezistent. Cercetările arată că cei care în timpul dietei şi-au notat ceea ce au mâncat au pierdut în greutate mai repede decât cei care nu avut un jurnal alimentar deoarece au trişat mai des.

Pentru o sursă rapidă de energie, încercaţi un cocktail care include ingrediente cestimularea metabolismului: doi litri de ceai verde, sucul de la o portocală, zeama de la o lămâie şi o lime se amestecă într-un vas mare. Se serveşte cald sau rece.

Îndulcitorii artificiali sunt interzişi în timpului dietei. Studiile arată că aceştia pot creşte pofta pentru produse zaharoase. Îndulcitorii artificiale sunt de până la 600 de ori mai dulci decât zahărul şi denaturează gustul dulciurilor naturale care sunt permise în dieta pe bază de carbohidraţi, cum ar fi fructele de pădure şi alte fructe proaspete.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Tinerii nu mai aleg armata. Perioada de înscriere a fost prelungită anul acesta cu două săptămâni în colegiile militare

Colegiile militare din țară duc lipsă de "viitor". Mai exact, se pare că majoritatea tinerilor nu-și mai doresc să îmbrace uniforma militară. În ultimii...

Silvestru Șoșoacă, dezvăluiri despre legăturile Dianei Șoșoacă cu Rusia lui Vladimir Putin

Într-un interviu acordat Antena 3, Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei Șoșoacă, a vorbit despre divorț, dar și despre legăturile acesteia cu Rusia. Bărbatul a dezvăluit...
Ultima oră
Pe aceeași temă