7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCeapa, un excelent antimicrobian

Ceapa, un excelent antimicrobian

Această legumă face parte în mod curent din bucătăria noastră națională, deși mai nou ne ferim să o consumăm, pretextând diferite motive, din care unele țin cont doar de o modernitate prost înțeleasă și asumată.

Există se pare 600 de soiuri de ceapă în lume, chiar dacă noi pe aici suntem obișnuiți cu vreo patru-cinci soiuri: ceapă verde, galbenă, roșie, albă, mai iute sau mai puțin iute. Indiferent ce și cum o folosim, ceapa este indiscutabil o legume care dă gust și savoare oricăror mâcăruri naționale și nu numai. În afară de importanța gustului, ea este și o legumă benefică pentru sănătate prin conținutul de sulfuri, tiosulfinate, sulfoxide și alți compuși aromatici.

Dintre acești compuși, tiosulfinatele, de exemplu, sunt recunoscute pentru proprietățile lor antimicrobiene.

În acest sens, ceapa a fost folo­sită încă din Antichitate, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial se pare că era utilizată pentru grăbirea vindecării sol­daților răniți.

Anumite relatări spun că în anul 1919, când gripa spaniolă a ucis milioane de oameni, s-a constatat că familiile care puseseră în cameră o ceapă într-un vas deschis au supraviețuit, miracolul datorându-se faptului că ceapa absorbise virusul gripei.

Studiile au arătat ulterior că ceapa are proprietăți antibacteriene, antiseptice și antinflamatorii. Prin conținutul ridicat de fier pe care îl are, ceapa se recomandă și în anemii, iar celelalte proprietăți pot fi valorificate în infecțiile provocate de bacteria E Coli și salmonella.

De asemenea, ceapa are efect antimicrobian, diuretic, expectorant, febrifug, hipoglicemic, echilibrant glandular, antitrombozic, vermifug, diuretic, hipotensiv, vasodilatator şi stimulează imunitatea. Se spune că o jumătate de ceapă consumată zilnic ne ajută la estomparea trombozei și previne accidentele cardiovasculare. Bunicile noastre ne îndeamnă și azi atunci când răcim să bem ceai de ceapă – miezul simplu, foile de ceapă sau o ceapă necurățată zdrobită cu pumnul – îndulcit cu miere, un remediu excelent pentru tuse și afecțiuni respiratorii.

Pe lângă usturoi, ceapa este considerată un probiotic natural, care ajută în ameliorarea acneei, în sindromul colonului iritabil, în alergii alimentare sau în oboseala cronică. 

Cei care au însă gastrită, colon iritabil, colită de fermentaţie ori cei cu intoleranţă la ceapă, trebuie să o consume cu moderație, pornind de la cantități mici ce pot crește în funcție de toleranța organismului.

În uz extern, sub formă de cataplasme, băi locale sau comprese, ceapa este indicată pentru abcese, panariţii, nevralgii dentare, degerături, furuncule, stomatite, plăgi, pistrui.

Atenție mare însă cum folosiți ceapa! Niciodată să nu folosiți ceapă curățată cu ceva timp în urmă, chiar dacă o păstrați în folie în frigider. Ea se oxidează și devine to­xică, de aceea trebuie cu­rățată și folosită numai atunci când o consumați, fie ea crudă, fiartă sau înă­bușită!

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă