12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCe trebuie să mâncăm vara aceasta

Ce trebuie să mâncăm vara aceasta

Ne putem feri de arșița zilelor caniculare printr-o alimentație corectă, care constă în fructe, produse achiziționate direct de la producători, dar și evitând festinurile din carne, bogate în proteine.

Consumul alimentelor congelate, încălzite sau reîncălzite îți poate da o stare generală proastă, te moleșește, te face mai puțin mobil, în timp ce consumul alimentelor de sezon îți poate oferi doza de energie necesară în timpul caniculei, cred nutriționiștii americani. Aceștia spun că obiceiurile noastre de consum ar trebui să nu țină cont atât de caloriile consumate, ci de efectul termic pe care respectivele alimente îl au asupra corpului. O dietă bogată în carne și moderată în ceea ce privește conținutul de sodiu va determina un efect de încălzire asupra organismului necesar în timpul lunilor reci de iarnă și foarte deranjant în timpul verii. Pe de altă parte, alimentele care au nevoie de mult soare pentru a se dezvolta și conțin mult potasiu vor avea un efect de răcire natural asupra corpului.

Dată fiind varietatea extraordinară din supermarketuri, cumpărătorii par să fi uitat necesitatea de a consuma produse de sezon. Iar cel mai simplu mod de a evita confuzia cu privire la ceea ce este propice pentru fiecare sezon este vizitarea piețelor destinate prducătorilor agricoli. Fermierii tradiționali cultivă numai ceea ce este compatibil cu condițiile climatologice din acel moment, de aceea oferă doar produse proaspete. Salatele, roșiile, castra­veții și fructe precum pepenii verzi și fructele de pădure trebuie să fie ingredientele principale ale dietei de vară. Cele mai bune cereale pentru consum în timpul verii sunt orzul și meiul, dar trebuie să alegeți, de asemenea, fasolea. Condimentele recomandate în timpul zilelor călduroase sunt: ghimbir, coriandru, maghiran, mentă și chiar piper alb. Supele reci pot fi arme împotriva caniculei, dar și sosurile pe bază de iaurt, neapărat reci.

Apa, la temperatura camerei

Pe de altă parte, cercetătorii de la Societatea Chimică Americană spun că o ceaşcă de ceai şi sandwich-urile cu castravete sunt principalele produse care pot avea un efect benefic asupra corpului atunci când temperaturile sunt ridicate. Chiar şi apa trebuie consumată la temperatura camerei. Poate cel mai bun aliment în zilele călduroase ale anului este castravetele, care poate fi servit sub formă de sand­wich cu maioneză şi sare. De asemenea, legumele şi fructele bogate în apă sunt cheia unei bune alimentaţii pe timp de caniculă, pepenele fiind un alt produs bun de consumat atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate. Mâncărurile bogate în cereale sunt, de asemenea, bune vara, deoarece oferă corpului un aport foarte bun de calciu şi magneziu. Tocmai de aceea pâinea cu cereale este indicată pentru perioadele călduroase, la fel ca şi berea, însă consumată cu moderaţie şi la o temperatură adecvată. Deşi tentaţia este mare, produsele alimentare reci, în general îngheţata sau băuturile cu gheaţă, trebuie ­evitate. Motivul pentru care aceste alimente nu trebuie consumate pe timp de vară este legat de reacţia pe care corpul o are la produsele reci. Mai exact, în contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci.

Băuturile calde sunt indicate pentru a fi consumate vara, chiar dacă momentan există o serie de dezbateri cu privire la efectele cofeinei regăsite în cafea sau ceai. Mâncărurile picante sunt şi ele bune atunci când temperaturile sunt ridicate, deoarece ajută la transpiraţia corpului, de fapt metoda prin care acesta îşi menţine un nivel ­optim din punct de vedere al căldurii.  

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă