18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial15 efecte curative ale muzicii asupra organismului

15 efecte curative ale muzicii asupra organismului

Muzica are efecte extraordinare asupra psihicului și trupului, dându-ne posibilitatea de a trece peste anxietate sau stres și sporind capacitatea de muncă.

Bob Marley obișnuia să spună că un lucru bun este că atunci când muzica te lovește nu simți nici o durere. De-a lungul timpului, știința a confirmat aceste vorbe cu tâlc prin studii riguroase. Astfel, muzica:

1. Poate reduce semnificativ intensitatea sentimentului de durere, mai ales în geriatrie, în terapia intensivă, sau în medicina paliativă (domeniu care se concentrează pe prevenirea și alinarea suferinței pacienților) .

2. Un studiu realizat pe studenții care pedalau pe biciclete staționare a constatat că cei care ascultau muzică la căști s-au mobilizat mai bine și au depus un efort mai intens.

3. Îmbunătățește funcțiile moti­vațio­nale și crește performanța. Dacă ascultă muzica favorită sau una foarte ritmată, alergătorul dobândește o capacitate de efort mai ridicată. Muzica ascultată la căști poate ajuta oamenii să alerge în ritm sporit și mărește rezistența lor.

4. Ascultarea unor piese clasice în timpul unui antrenament poate stimula performanța fizică și crește rezistența în timpul unei sesiuni de exerciții solicitante cărora, altfel, nu le-ați putea face față. Această capacitate se bazează pe puterea de distragere: când suntem concentrați pe ritmurile unei melodii nu observăm că am alergat un kilometru în plus.

5. Un studiu a constatat că ascultarea unor piese muzicale după un antrenament ajută organismul să se recupereze mai repede. În plus, muzica lentă produce un efect de relaxare post-exercițiu.

6. Îmbunătățește calitatea somnului. S-a demonstrat că ascultarea muzicii clasice este eficientă pentru tratarea  insomniei. Este o soluție sigură și ieftină pentru a dormi, renunțând astfel la medicamente.

7. Un studiu a constatat că muzica lentă (și reglarea intensității luminoase) în timpul mesei poate ajuta oamenii să își încetinească ritmul de consum și astfel să mănânce mai puțin.

8. Oamenii de știință au descoperit că emoțiile pe care pacienții le trăiesc în timp ce ascultă muzică ambientală au un efect terapeutic asupra pacienților care suferă de probleme cu circulația sanguină.

9. Reduce stresul. Muzica poate reduce stresul prin scoaterea pacientului din paradigmele cotidiene.

10. Induce o stare meditativă  benefică. Unele cercetări sugerează că utilizarea unor stimuli ritmici (cum ar fi muzica) poate avea un efect terapeutic prin diminuarea migrenelor.

11. Ameliorează simptomele de depresie. Când simți că nu mai găsești nici un sens în viață, muzica te poate ajuta să te ridici la suprafață. Sunetele clasice și meditative sunt înălțătoare, în timp ce muzica techno pot agrava depresia.

12. Un studiu din 2013 a constatat că muzica a ajutat oamenii să se înțeleagă mai bine, să își descopere și identifice propriile sentimentele.

13. Îmbunătățește performanța cognitivă. Un studiu mai vechi a arătat că muzica de fundal a permis unor studenți să răspundă la mai multe întrebări într-o perioadă fixă de timp.

14. Ajută oamenii să aibă perfor­manțe mai bune în situații de maximă presiune. Jucătorii de baschet care au ascultat înainte de a intra pe teren melodii pe versuri optimiste au făcut mai bine față presiunii atunci când au avut de executat lovituri libere.

15. Reduce anxietatea. Muzica diminuează nivelul de anxietate la fel de mult ca o oră de masaj.

Iată o idee: bucurați-vă de un masaj și, în același timp, ascultați melodiile preferate. Dublă relaxare!   

Muzica dă gust mai bun mâncării franțuzești

Sunetele înalte ajută oamenii să perceapă mai puternic gustul preparatelor dulci, iar basul oferă senzaţia că mâncarea este mai amară, se arată într-un studiu realizat în cadrul Sony Multi-Room Sonic Wonderland. La testele senzoriale desfăşurate în Sony Multi-Room Sonic Wonderland au participat 50 de membri din şase ţări europene. Experimentele au urmărit confirmarea teoriei asezonării sonice a preparatelor culinare cu muzica locală. Participanţii au confirmat faptul că mâncarea franţuzească are un gust mai bun atunci când pe fundalul sonor se aude un cântec francez la acordeon, în timp ce muzica lui Giacomo Puccini a îmbunătăţit gustul pastelor italieneşti. Experimentele au evidenţiat rezultate similare în cazul preparatelor nemţeşti, spaniole şi greceşti.

Cercetările au mai evidenţiat că muzica clasică poate da senzaţia că vinul băut este mai scump, muzica lentă poate duce la un gust mai persistent, în timp ce muzica alertă duce la o scurtare a experienţei gustative.

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă