15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechImagini în premieră de la NASA: ce enigmă ascunde constelația Perseus

Imagini în premieră de la NASA: ce enigmă ascunde constelația Perseus

De ce străluceşte constelaţia Perseus atât de ciudat într-o culoare specifică radiaţiei X? Nimeni nu ştie cu exactitate, dar o ipoteză mult dezbătută este că aceste raze X sunt un indiciu privind îndelung căutata identitate a materiei întunecate.

În centrul acestui mister este culoarea specifică razelor X de 3,5 Kilo-electronvolţi (KeV) care pare să strălucească excesiv atunci când sunt observate regiuni din afara constelaţiei, în timp ce zona centrală care probabil înconjoară o gaură neagră supermasivă centrală este deficientă în raze X de 3,5 KeV.

O explicaţie propusă, destul de controversată, este aceea că ceva nemaivăzut până acum ar putea fi prezent în zonă, respectiv materia întunecată fluorescentă (FDM).

Această formă de materie întunecată ar putea fi capabilă să absoarbă radiaţia X de 3,5 KeV. Dacă acesta ar fi cazul, FDM, după absorbţie, ar putea emite aceste raze X din întreaga constelaţie, creând o linie de emisie.

Imaginea a fost surprinsă de Observatorul Chandra al NASA, un telescop special conceput pentru a detecta emisiile de raze X din regiuni fierbinţi ale universului, relatează AGERPRES.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă