Despre ultimul tigru de Tasmania se știe că a murit în captivitate, în 1936, la o grădină zoologică din Hobart (Australia). O echipă de cercetători australieni a reușit să facă rost de ADN-ul animalului, pregătindu-se acum să îl cloneze, relatează directmatin.fr.
Tigrul marsupial ar putea reveni la viață datorită clonării, din eșantioane de ADN datând din 1866 păstrate în alcool la Australian Museum. Directorul muzeului, Mike Archer, a descoperit eșantionul acum aproape 15 ani, iar întrebarea care s-a pus "nu era dacă o puteam face, ci când", a spus el. Tehnologia îi poate permite în prezent să își realizeze visul.
În luna aprilie a acestui an au fost extrase eșantioane de țesut cardiac, ficat, mușchi și măduvă osoasă și o echipă de biologi a început să lucreze la descifrarea codului genetic al tigrului de Tasmania într-un laborator din Sydney. După ce se va încheia această etapă, modelul genetic al tigrului va fi introdus în ovulul unei specii foarte apropiate de tigrul marsupial, cum ar fi diavolul de Tasmania sau numbatul, pentru incubație.
În lume se desfășoară multe proiecte de clonare a unor specii, însă cel al Australian Museum este singurul care dispune de eșantioane de ADN de o asemenea calitate. Proiectul ar urma totuși să dureze destul timp, Mike Archer menționând o perioadă de 10-15 ani pentru reușita clonării.
Mulți experți nu împărtășesc totuși optimismul directorului muzeului și apreciază că cercetătorii au 50% șanse să reușească în demersul lor. Proiectul entuziasmează totuși comunitatea științifică, dar este și criticat, îndeosebi de grupuri religioase care acuză oamenii de știință că se joacă de-a Dumnezeu. Potrivit lor, "oamenii care au exterminat acest animal au crezut primii care sunt Dumnezeu", încheie directmatin.fr, preluat de Agerpres.
Foto: (c) Australian Museum / australianmuseum.net.au