18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Accelatorul de particule de la CERN își reia activitatea după doi...

VIDEO: Accelatorul de particule de la CERN își reia activitatea după doi ani

Cel mai mare si mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, își reia activitatea după doi ani de întreținere și îmbunătățiri în valoare de 124 milioane de euro. În plus, LHC este acum pregătit să exploreze noi tărâmuri ale fizicii particulelor în următorii trei ani la o energie de ciocnire de 13 TeV, față de 8 TeV când a fost folosit ultima oară.

Primele ciocniri 13 TeV sunt așteptate la sfârșitul lunii mai spre începutul lui iunie.

La începutul anului 2013, după trei ani de funcționare, Large Hadron Collider (LHC) a fost oprit și sute de ingineri și tehnicieni au petrecut aproximativ doi ani pregătind acceleratorul pentru a rula la o energie de ciocnire de 13 TeV, aproape dublă față de energia de ciocnire a primului ciclu de funcționare al acceleratorului.

De la bun început inginerii au intenționat să folosească energia de 14 TeV, dar în cele din urmă au decis să se limiteze la 13 TeV, cu scopul de a reduce probabilitatea de defecțiuni tehnice și avarii. În plus, facilitatea va fi mult mai sigură și stabilă la energia de ciocnire de 13 TeV.

De la lansarea inițială din 2008, cercetătorii CERN de la Geneva au folosit acceleratorul de particule, lung de 27 de kilometri, pentru a ciocni protonii accelerați până la o viteză apropiată de viteză luminii. Imediat după ciocnire, particulele se rup în elemente constituente mai mici. Una dintre particulele care pot fi generate la aceste energii este bozonul Higgs, o particula fundamentală care a fost prezisă teoretic încă din 1964, însă existența să a fost dovedită în urmă cu trei ani. Pentru a face ciocnirile mai eficiente, fizicienii de la CERN testează în prezent un nou mod de a lansă protonii prin instalația de accelerare.

Noile îmbunătățiri, pe lângă energia superioară de coliziune, luminozitatea și intensitatea fasciculelor vor fi, de asemenea, mai mari, producându-se astfel mai multe coliziuni pe secundă. Combinația de energie și luminozitate crescută va însemna o creștere uriașa a cantității de date produse, oferind mai multă relevanță statistică pentru analizele de fizică. Pentru a face față unei energii potențiale mai mari, contactele electrice modernizate au îmbunătățit sistemele de răcire pentru magneții supraconductori și au fost instalați noi detectori. 

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă