8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Un român a construit un motor unic în lume, realizat prin...

VIDEO. Un român a construit un motor unic în lume, realizat prin printare 3D

Valentin Stamate, cercetător la Universitatea "Transilvania" din Brașov, a construit primul motor termic în doi timpi având componente realizate prin printare 3D, din pulberi metalice, informează Agerpres.

Cercetătorul brașovean a declarat luni, într-o conferință de presă la Institutul de Cercetare al Universității "Transilvania", unde a făcut prezentarea invenției, că prototipul este primul de acest gen din lume, realizat prin printare 3D. Motorul este unul de avion, de 10 cm cubi, cu 10.000 de rotații pe minut.

"Este vorba de primul motor termic în doi timpi realizat cu componente printate 3D, din pulberi metalice, pe imprimante special făcute în acest sens. Avem printate blocul motor, chiulasa și pistonul care sunt printate din pulbere de aluminiu pe o imprimantă SLM. Tot pe acest tip de imprimantă au fost printate arborele interior și distribuitorul carburatorului. Pe o imprimantă asemănătoare, de data aceasta de tip SLS au fost printate toba de eșapament, capacul de închidere al blocului motor, carburatorul, cămașa cilindrului și biela. Este un motor de avion și ajunge la o turație de 10.000 de rotații pe minut. Funcționează cu o bujie incandescentă, iar combustibilul folosit este metanol amestecat cu ulei", a declarat cercetătorul Valentin Stamate.

Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul prindere, rulmenții de susținere, șuruburile, piulițele și bujia.

Pentru realizarea lui s-au cheltuit în jur de 20.000 de euro, sumă alocată de Universitatea "Transilvania", iar cercetarea și realizarea motorului a durat doi ani. Realizarea acestui motor este extrem de utilă pentru că pe viitor se va putea renunța la fabricarea matrițelor pentru care costurile de producție sunt foarte mari și se va realiza prototipul în sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la producția în serie a produsului.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă