Un asteroid trece pe 8 martie pe lângă Pământ. Cercetătorii nu știu și la ce distanță

de Roxana Petre , 08 martie 2016 - stire actualizata la ora 12:51, 08 martie 2016
Un asteroid trece pe 8 martie pe lângă Pământ. Cercetătorii nu știu și la ce distanță

Oamenii de știință de la agenția americană NASA au anunțat că un asteroid de mici dimensiuni va trece, marți, pe lângă Pământ, însă nu se știe distanța. Astfel, asteroidul 2013 TX68 ar putea să se apropie până la 24.000 de kilometri de Pământ sau să treacă la o distanță de cinci milioane de kilometri, ceea ce reprezintă distanța dintre Pământ și Lună, înmulțită de 12.5 ori, informează National Geographic

Specialiștii NASA nu pot aprecia, cu exactitate, la ce distanță de Pământ va trece asteroidul, din cauză că nu există suficiente informații despre existența lui. Singura dată când oamenii de știință au colectat informații despre TX68 a fost în 2013, cu trei zile înainte să treacă prin fața Soarelui și să dispară complet din vizorul dispozitivelor care monitorizează micile planete strălucitoare.

„Cu toate că oamenii de știință au reușit să stabilească orbita asteroidului, ei nu au putut să îi determine parametri sau direcția”, a declarat un om de știință specializat în studiul asteroizilor, Patrick Taylor, care lucrează la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.

Distanța exactă a asteroidului nu poate fi apreciată până în momentul în care asteroidul va trece prin dreptul Pământului, din cauză că vine din direcția Soarelui, ceea ce îl face greu de observat, a mai explicat omul de ștință.

„În momentul în care va trece pe lângă Pământ, este posibil ca asteroidul să lumineze intens. Acest lucru le va permite permite programelor care se ocupă de montorizarea asteroizilor pe timpul nopții să îl identifice. Noile date vor clarifica toate incertitudinile privind orbita asteroidului și vor determina dacă a fost aproape sau departe de Pământ”, a explicat Patrick Taylor.

Mai mult, noile informații vor permite cercetătorilor să țină asteroidul sub observație pentru o perooadă mai îndelungată, asfel încât să determine rotația, dimensiunea și materia din care este făcut.

Potrivit unor estimări, asteroidul TX68 ar avea aproximativ 30 de metri lățime, ceea ce îl face cu de două ori mai mare decât asteroidul care a expolodat deasupra localității Chelyabinsk din Rusia, în urmă cu trei ani și care a rănit 1000 de persoane. Oamenii de știință exclud posibilitatea unei coliziuni. Mai mult, atunci când se va trece din nou pe lângă Pământ, în 28 septembrie 2017, sansele unei coliziuni sunt de 1 la 250 de milioane.

Datele obținute îi vor ajuta pe oamenii de știință să poată preveni potențialele riscuri, astfel că orice informații despre asteroidul TX68 sunt importante.

„Ar putea să existe un milion de asteroizi cu zeci de metri în diametru și noi abia am descoperit 10.000, de diverse dimensiuni”, a mai spus specialistul în domeniul asteroizilor.

Comentarii

 • Toparceanu

  08 martie 2016 9:57

  A trecut asteroidul pe deasupra viilor si-a furat de prin ponoare puful papadiilor..

  raspunde comentariului
 • Mirela

  07 martie 2016 19:13

  Deci avem 1 la 250 milioane sanse ca acest asteroid sa redea demnitatea poporului roman si sansa unei vieti normale. Daca acesta va nimeri Casa Poporului, caci marti mafiotii neamului au Sedinta, banuiesc. Caci sedinta numesc ei intrunirea in cadrul careia se lupta impotriva tuturor institutiilor statului , a Presedintelui Republicii si a poporului roman. Iar jaful salbatec din banul public il numesc `lupta politica ` si `activitate parlamentara`

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design