Satelit cu raze X, pentru descoperirea unei noi imagini a Universului

de Carla Popa , 16 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:56, 16 februarie 2016
Satelit cu raze X, pentru descoperirea unei noi imagini a Universului

Japonia urmează să trimită miercuri în spaţiu un satelit cu raze X care ar oferi oamenilor de ştiinţă o altă imagine a Universului, potrivit Agenţiei japoneze de explorare spaţială (Jaxa), citate marţi de AFP, transmite Agerpres

Prevăzută iniţial vinerea trecută, lansarea a fost amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Conform planurilor actuale, racheta H-2A urmează să decoleze miercuri la ora locală 17:45 (08:45 GMT) de la baza Tanegashima (sud-vestul Japoniei). 

"Care sunt legile fizicii în condiţii extreme? Ce s-a întâmplat în momentul creării Universului? Cum s-au format şi cum au evoluat galaxiile? Cum cresc găurile negre şi care este influenţa lor asupra împrejurimilor? - sunt tot atâtea întrebări la care oamenii de ştiinţă se aşteaptă să răspundă noul satelit Astro-H prin elemente furnizate de imagini", precizează Jaxa. 

Aparatul de 14 metri lungime şi cântărind 2,7 tone are 200 de oglinzi de recepţie şi concentrare a razelor X spre instrumente de ultimă generaţie, printre care patru telescoape, două detectoare cu raze X şi un spectrometru. 

Japonia nu este la prima lansare a unui satelit de acest tip, multe altele fiind plasate pe orbită din 1979. Cel mai recent, Sukazu, a fost lansat în 2005. Plasarea pe orbită va fi realizată cu exemplarul 30 al H-2A, lansator dezvoltat de Jaxa şi exploatat de Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Racheta a înregistrat până în prezent 28 de succese din 29 de lansări, cel mai recent fiind consemnat în noiembrie 2015, la plasarea pe orbită a unui satelit comercial canadian

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design