15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum arată cea de-a noua planetă din sistemul solar. Primele ipoteze ale...

Cum arată cea de-a noua planetă din sistemul solar. Primele ipoteze ale astronomilor

Sistemul solar ar mai avea o a noua planetă, uriașă. Ipoteza, lansată în luna ianuarie de cercetătorii americani, a fost confirmată de o echipă de elvețieni, care a stabilit suprafața, luminozitatea și temperatura acestei planete, arată un studiu publicat în revista Astronomy and Astrophysics, citat BBC News. 

Prof. Mike Brown şi Dr. Konstantin Batygin, de la Caltech, Statele Unite ale Americii, susţin că această a noua planetă orbitează în sistemul nostru solar mult mai departe decât planeta pitică Pluto. Acest obiect mai mare nu a fost observat direct până acum, iar cercetătorii de la Caltech îşi bazează afirmaţiile pe modul în care că se mişcă obiectele foarte îndepărtate.

Pentru a proba teoria, cercetătorii Christoph Mordasini and Esther Linder, de la Universitatea din Berna, au folosit un program de simulare pe computer pentru a deduce caracteristicile principale ale ipoteticei planete a noua. Astrofizicienii de la Berna au presupus că planeta a noua ar fi o versiune mai mică a lui Uranus sau Neptun, un gigant de gheaţă învelit într-un strat de hidrogen şi heliu. Folosind modelul evolutiv al acestor astre, au calculat că o planetă de 10 ori mai mare decât Pământul ar trebui să aibă un diametru de 7,5 ori mai mare decât al planetei noastre. De asemenea, elvețienii au estimat şi că temperatura pe această planetă ar trebui să fie -226 grade Celsius.

Specialiştii de la Observatorul Lund din Suedia au sugerat că această lume aflată la mare distanţă ar putea fi o exoplanetă, care s-a format în jurul unei stele şi a fost apoi absorbită de Soare. Alţi savanţi consideră însă că planeta s-ar fi fi născut din acelaşi vârtej care a produs şi celelalte lumi din vecinătatea noastră cosmică. Pe de altă parte, cercetătorii de la Caltech consideră că a noua planetă ar putea fi centrul unui uriaş gazos, care a fost respins de sistemul solar la începutul procesului său de formare.

Astronomii se aşteaptă să găsească planeta a noua la o distanţă de 700 de ori mai mare decât cea dintre Pământ şi Soare. Fiind atât de departe, această lume ar fi foarte puțin luminată de Soare. Din acest motiv, planeta ar fi mai uşor de detectat cu raze infraroşii decât prin telescoape optice.

Astfel, motivul pentru care planeta nu a fost descoperită până acum este că era prea palidă, au explicat astronomii, care au surprins primele semne ale existenței sale cu ajutorul telescopului spaţial al NASA cu raze infraroşii (WISE), care ar fi observat o planetă cu o masă de 50 de ori mai mare decât a Pământului.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă