7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Planeta MERCUR este vizibilă din România. Ce măsuri de siguranță recomandă...

VIDEO. Planeta MERCUR este vizibilă din România. Ce măsuri de siguranță recomandă specialiștii

Luni după-amiază, timp  de numai câteva ore, planeta Mercur este vizibilă din România. Acest fenomen, întâlnit o dată la câțiva ani, devine posibil datorită trecerii planetei Mercur prin dreptul discului Soarelui.

De pe teritoriul României, Mercur începe să fie vizibilă, luni, după ora 14.  Faza maximă a fenomenului este la ora 17:56, când Mercur va fi cel mai aproape de discul Soarelui.

Pentru latitudinea ţării noastre, fenomenul se încheie în momentul apusului Soarelui, adică în jurul orei 20:30.

Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România s-a înregistrat la data de 7 mai 2003, iar următorul fenomen similar, după cel din 9 mai 2016, va fi la 11 noiembrie 2019. În fiecare secol sunt, în medie, 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din ţara noastră.

Citește și: FOTO. Panică mare – Mercur e retrograd. Ce ne facem?

În trecut astronomii utilizau tranziturile lui Mercur şi Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din sistemul solar, cum ar fi mărimea Soarelui, distanţa Pământ – Venus şi distanţa medie Pământ-Soare. Acest ultim parametru se mai numește și unitate astronomică (U.A.).

Măsuri de precauție

Una dintre instituțiile care acordă o atenție specială fenomenului de luni, legat de planeta Mercur, este Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Din partea Observatorului, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, care este și coordonatorul Astroclubului „Perseus”, atrage atenția și asupra riscului la care se pot expune persoanele care vor să observe fenomenul astronomic.

Publicul nu trebuie să încerce să observe Soarele printr-un instrument fără filtru solar și, în niciun caz, cu ochiul liber. Dacă privim Soarele cu ochii neprotejaţi, chiar şi pentru câteva secunde, putem suferi leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gabriela Ruse, în „sferturile” turneului WTA de la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen, după ce a învins-o în trei seturi pe Clara...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...
Ultima oră
Pe aceeași temă