18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialNou studiu: Poluarea nu ne lasă să dormim

Nou studiu: Poluarea nu ne lasă să dormim

Aerul poluat ar putea fi unul dintre motivele pentru care nu putem dormi bine, spun cercetătorii care au analizat impactul noxelor asupra eficienţei somnului. Studiul, efectuat de specialiştii de la Universitatea din Washington, a arătat că o expunere mare la dioxid de azot şi particule fine – PM 2,5 – duce la eficienţă redusă a somnului.

Co-autorul acestui studiu, profesoara Martha Billings, spune că aceşti poluanţi irită nasul, sinusurile şi gâtul, perturbând somnul şi cauzând probleme respiratorii. În plus, particulele respective pătrund în sânge, afec–tează creierul şi, prin urmare, reglarea respiraţiei.

Rezultatele studiului, care au fost prezentate la conferinţa anuală a American Thoracic Society, au fost extrase din măsurătorile făcute asupra nivelurilor dioxidului de azot şi ale particulelor fine PM 2,5 pe o perioadă de cinci ani în şase oraşe americane, inclusiv în apropierea locuinţelor a peste 1.800 de participanţi la experiment. Pe baza acestor date, s-a estimat nivelul de poluare din casele respective, potrivit „The Guardian“.

Somn agitat

Cercetătorii au adunat, apoi, datele colectate prin intermediul unor dispozitive medicale portabile, pe care subiecţii le-au avut mereu la mână timp de şapte zile consecutiv. Astfel au putut fi monitorizate mişcările fine din timpul somnului – o abordare care oferă informaţii asupra duratei petrecute de fiecare persoană adormită sau trează. Participanţii la studiu au fost, apoi, împărţiţi în patru grupe în funcţie de eficienţa somnului şi de gradul de poluare la care sunt expuşi.

După ce s-au luat în calcul o serie de alţi factori care afectează somnul, cum ar fi vârsta, fumatul sau diverse boli, echipa a descoperit că persoanele expuse la niveluri ridicate de poluare de-a lungul celor cinci ani au cea mai redusă eficienţă a somnului. Mai exact, expunerea la niveluri ridicate de dioxid de azot creşte cu până la 60% riscul de a avea o slabă eficienţă a somnului, în timp ce particulele fine PM 2,5 cresc acest risc cu aproape 50%. În plus, nivelurile ridicate de poluare prelungesc şi perioadele pe care persoanele respective le petrec treze după ce se duc la culcare.

Alţi specialişti, care nu au participat la această cercetare, consideră că studiul nu este complet relevant întrucât datele colectate din măsurarea doar a unei săptămâni nu pot reflecta corect modelele individuale de somn, dar spun că nu este deloc surprinzător rezultatul obţinut, pentru că se ştie deja de mai mult timp că poluarea afectează corpul uman.   

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă