19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMartie 2016, cea mai caldă din ultimii 125 de ani. Cum explică...

Martie 2016, cea mai caldă din ultimii 125 de ani. Cum explică specialiștii fenomenul

Martie 2016 a fost cea mai caldă lună martie din ultimii 125 de ani, devenind, astfel, a 11-a lună consecutivă cu valori termice record, scrie Mashable.com.

Datele despre temperaturile lunii martie, anunţate de Agenţia Meteorologică a Japoniei, coroborate cu unele analize bazate pe simulări computerizate arată că, dacă aprilie va fi tot o lună cu valori termice record, atunci Pământul va fi înregistrat un an cu recorduri în termometre. Totuși, există posibilitatea ca analizele altor agenţii meteorologice să nu aibă aceleaşi rezultate pentru luna martie.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, cauza încălzirii record este combinaţia dintre cel mai puternic curent cald ecuatorial, El Nino, şi încălzirirea globală, provocată de acțiunile oamenilor. 

Meteorologii japonezi au anunțat că media temperaturii globale în martie a fost cu 0,62 grade Celsius mai mare decât media anilor 1981-2010. Comparate cu media secolului XX, valorile termice din martie sunt mai mari cu 1,07 grade Celsius. 

Acum, experţii anunță efectele acestor temperaturi record: albirea Marii Bariere de Corali și topirea în mod accelerat a calotelor glaciare din Groenlanda.  

Deşi recordul lunii martie este notabil, pentru specialiştii în climă, tendinţa pe termen lung este mult mai importantă decât o perioadă aleasă arbitrar din calendar. Indiferent dacă privim media pe 12 luni, pe 5 sau pe 30 de ani, toate arată creşteri ale temperaturii generale ale suprafeţei terestre, pe care specialiştii le atribuie în principal emisiilor de gaze, generate de activitatea omului.

Cele mai citite

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...
Ultima oră
Pe aceeași temă