Listele de aşteptare pentru transplant ar putea deveni istorie: Japonezii au creat în premieră ţesut renal din celule stem

de Rl online , 24 ianuarie 2013
Listele de aşteptare pentru transplant ar putea deveni istorie: Japonezii au creat în premieră ţesut renal din celule stem

Cercetătorii japonezi au anunţat că au reuşit să obţină ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse, o premieră mondială, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications şi citat de Mediafax.

Cercetările echipei coordonate de Kenji Osafune, profesor asociat la Centrul medical al Universităţii din Kyoto, asupra celulelor stem pluripotente au permis generarea de ţesut al mezodermului intermediar - care formează mare parte din rinichi -, cu o rată de reuşită de 90%, după cultivarea celulelor timp de 11 zile în laborator.

Reconstruirea rinichilor afectaţi este un procedeu foarte dificil. Descoperirea echipei de cercetători japonezi reprezintă o primă etapă pentru realizarea transplanturilor de ţesut renal obţinut din celule stem pluripotente induse.

Însă cercetătorii nu ştiu deocamdată dacă simplul transplant de celule obţinute în laborator este suficient pentru a vindeca bolnavii suferind de maladii renale.

Celulele stem pluripotente induse sunt create din celule adulte aduse în stadiu cvasi-embrionar, care apoi se pot transforma în orice tip de celulă din mediul în care sunt plasate.

Domeniul celulelor stem este unul extrem de important. Anul trecut, cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină, pentru cercetările lor din domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule stem, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Utilizarea celulelor stem pluripotente induse nu pune o problemă de etică, aşa cum se întâmplă cu celulele stem prelevate de la embrioni umani.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design