10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIstoria existenţei omului se schimbă din nou: Homo sapiens, mai vechi decât...

Istoria existenţei omului se schimbă din nou: Homo sapiens, mai vechi decât se știa

Noi fosile descoperite în Maroc zdruncină una dintre cele mai durabile teorii ale existenţei omului – cea potrivit căreia Homo Sapiens a apărut în Africa acum 200.000 de ani.

Fosilele, găsite în situl Jebel Irhoud din nord–vestul Marocului, la 100 km vest de Marrakech, au fost supuse unui proces de datare, iar specialiștii au constatat că acestea au o vechime de 300.000 de ani, îmbătrânind, astfel, cu 100.000 de ani specia noastră. „Această descoperire reprezintă însăși rădăcina speciei, Homo sapiens-ul cel mai vechi descoperit vreodată în Africa sau în alte părți ale lumii“, a declarat cercetătorul francez Jean-Jacques Hublin, director al Departamentului de Evoluție umană de la Institutul Max Planck din Leipzig, citat de cotidianul The Guardian.

Arheologii au descoperit în Maroc mai multe rămăşiţe, printre care un craniu parţial, un maxilar, dinţi şi membre care provin de la trei adulţi, un adolescent şi un copil de aproximativ 8 ani. Aceste rămăşiţe seamănă cu omul modern mai mult decât orice altă specie. „Fața unuia dintre acei primi Homo sapiens era asemănătoare unei persoane pe care ai putea s-o vezi, în zilele noastre, într-un metrou“, a spus unul dintre cercetători, glumind că „dacă acel bărbat din Jebel Irhoud ar purta o pălărie, nu ar putea fi diferențiat de oamenii din prezent“.

Fosilele din Maroc mai vechi decât cele din Etiopia

Situl marocan, aflat în regiunea Safi, la 400 de kilometri sud față de Rabat, este cunoscut de mult timp de arheologi. În 1968, aici a fost descoperită fosila unui copil de Homo sapiens, denumit „Irhoud 3“, a cărui vechime a fost inițial datată la 40.000 de ani, apoi la 160.000 de ani. 
Cercetătorul francez şi echipa sa au extins, de atunci, săpăturile, iar acum au 22 de rămăşiţe provenind de la cinci persoane, pe care Daniel Richter, expert în geocronologie la Institutul Max Planck din Leipzig, le-a datat cu ajutorul termoluminiscenței. Rezultatele au fost publicate în revista Nature. Fosilele descoperite în situl Jebel Irhoud le-au detronat, ca vechime, pe cele descoperite în situl Omo Kibish din Etiopia, a căror vechime a fost estimată la 195.000 de ani.

Jean-Jacques Hublin a precizat că va continua cercetările pentru că deocamdată s-au găsit prea puţine fosile pentru a şti dacă omul modern s-a răspândit în toate colţurile Africii acum 300.000 de ani.   

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă