30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO&VIDEO: Cum arată prima fotografie a unui atom, văzut printr-un microscop...

GALERIE FOTO&VIDEO: Cum arată prima fotografie a unui atom, văzut printr-un microscop electronic

Cercetătorii britanici de la Centrul de Inginerie și Fizică Cuantică din Londra au reușit, în premieră mondială, să fotografieze atomul cu ajutorul unui nou tip de microscop electronic, potrivit superstem.org.

Dispozitivul este capabil sa mareasca atat de mult imaginile încât poate dezvălui chiar și structura atomică a materialelor. Microscopul a fost dezvoltat in cadrul programului SuperSTEM și a costat peste 5 milioane de euro. Echipamentul este capabil să studieze structuri mai subțiri de un milion de ori decât firul de păr.

CITEȘTE ȘI: Prima fotografie cuantică a luminii

“Cu ajutorul acestui nou microscop putem mari totul pana la nivel atomic. Acum putem vedea fara probleme atomi individuali sau structuri de atomi”, spune Quentin Ramasse, directorul stiintific al laboratorului SuperSTEM.

Diferenta dintre acest tip de microscop si unul optic e ca primul foloseste fascicule de electroni, în timp ce al doilea foloseste fotoni. Electronii au o lungime de undă mult mai mică, ceea ce duce la o putere de mărire și la o rezoluție mai bună.

CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă entanglementul cuantic?

Cea mai importantă implicație a acestei descoperiri este miniaturizarea. În viitor se vor putea configura circuite, semiconductori și tranzistori din doar câțiva atomi. 

</p>

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...
Ultima oră
Pe aceeași temă