19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. În căutarea Pământului 2.0: Astronomii au găsit prima planetă...

FOTO + VIDEO. În căutarea Pământului 2.0: Astronomii au găsit prima planetă similară Terrei

La 1.400 de ani lumină, astronomii au descoperit o exoplanetă foarte asemănătoare cu Terra, care ne face să ne întrebăm dacă viitorul omenirii este pe acest Pământ sau dacă suntem singuri în Univers.

Exoplaneta a fost descoperită de o echipă de astronomi de la NASA prin intermediul telescopului orbital Kepler. Astfel, planeta a primit denumirea Kepler 452b, după numele astronomului german Johannes Kepler, cel care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor.  

Citeşte şi: FOTO. Întâlnirea Pluto-New Horizons, un SUCCES. Prima fotografie cu planeta pitică

Kepler 452b are viaţă?

Această planetă se află pe orbita unei stele foarte asemănătoare Soarelui, cu doar 4% mai masivă și cu 10% mai strălucitoare decât acesta. Conform calculelor astronomilor, această stea este și cu 1,5 miliarde de ani mai “bătrână” decât Soarele, potrivit nasa.gov. 

Sursa: Youtube/ Ruptly TV

Mai mult, distanța orbitală a planetei Kepler 452b este egală cu cea a Pământului față de Soare și astfel, la suprafața sa, poate exista apă în stare lichidă, ceea ce înseamnă că ar putea avea viaţă.

 “Putem să spunem că Kepler 452b este o verişoară mai bătrână a Pământului. Este incredibil să te gândeşti că această planetă a petrecut 6 miliarde de ani gravitând în jurul Soarelui său. Dacă există toate ingredientele şi condiţiile necesare pentru viaţă pe această planetă, putem să presupunem că avut suficient timp să se dezvolte”, a declarat Jon Jenkis, cercetătorul care a condus echipa de astronomi care a descoperit planeta.

În căutarea Pământului 2.0

Misiunea Kepler este o misiune spaţială în care o stație cosmică, o navă cosmică specială și un telescop spațial de tip fotometru creat și realizat de NASA caută planete care să fie ca Terra în alte sisteme solare. Aşadar, staţia cosmică Kepler va observa și înregistra strălucirea a peste 100.000 de stele de-a lungul a trei sau patru ani pentru a detecta tranziția periodică a planetelor unei stele, procedeu de detectare al planetelor unei stele oarecare, conform nasa.gov. 

Citeşte şi: Cenușa astronomului care a DESCOPERIT Pluto, la bordul sondei New Horizons

Această descoperire face parte din noul catalog al planetelor idenificate de telescopul Kepler, care cuprinde 500 de noi posibile exoplanete a căror existență trebuie confirmată de specialiști. Acestor 500 de posibile noi descoperiri se adaugă celor 4.175 de posibile exoplanete descoperite până în prezent de celebrul telescop orbital.

Kepler 452b este prima planetă a cărei existență a fost confirmată, din cele 500 de planete candidate.

“La împlinirea a 20 de ani de când am descoperit că şi alte sisteme solare au planete, expoplaneta Kepler seamănă cel mai mult cu Pământul, iar Soarele său, cel mai mult cu al nostru. Această descoperire uimitoare ne duce cu un pas mai aproape de a găsi Pământul 2.0”, a explicat John Grunsfeld de la NASA.

Misiunea Kepler a costat 600 de milioane de dolari și a fost lansată în 2009. Până în prezent a urmărit peste 150.000 de stele în căutarea eventualelor planete aflate pe orbita acestora.

 

 

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă