18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialE oficial: inteligenţa artificială a câștigat meciul cu omul

E oficial: inteligenţa artificială a câștigat meciul cu omul

Este oficial: inteligenţa artificială a câștigat meciul de go cu omul. Programul informatic conceput de Google a câștigat trei partide din cinci ale unui meci de go contra campionul mondial Lee Sedol, informează Wired.

La conferinta de presa de dupa meci, campionul Lee Sedol a inceput cerandu-si scuze ca nu a fost la inaltimea asteptarilor si ca nu a jucat atat de bine cum sperau fanii sai.

El a povestit si cum s-a simțit în timpul partidelor împotriva calculatorului. În primul meci l-a subestimat pe AlphaGo, in al doilea meci a avut ocazii de a castiga, dar le-a ratat, iar in al treilea meci a simtit o presiune enorma, cum nu s-a intamplat nicioata.

"Este un program puternic, dar nu perfect, nu este ca si cand ar fi un Zeu. Are slabiciuni si le-am simtit in primul si al doilea meci. Infrangerea de astazi a fost a mea, Lee Sedol, nu una a intregii omeniri", a tinut sa precizeze Lee.

Regulile jocului Go, originar din China, sunt în principiu simple: cei doi jucători încearcă să cucerească spaţii pe tabla construită sub forma unui caroiaj de 19 linii şi 19 coloane, folosind piese albe şi negre care se aşează la intersecţiile dintre linii şi coloane. 

Programl AlphaGo a fost produs de divizia DeepMind AI aparţinând Google şi este conceput să prevadă cele mai probabile mutări ale oponentului uman şi să reacţioneze în consecinţă. În luna octombrie acest program a câştigat un meci de cinci partide împotriva lui Fan Hui, un jucător european de top care este însă poziţionat mult sub Lee Se-dol în ierarhia internaţională. 

Cele cinci partide ale meciului dintre Lee Sedol şi AlphaGo se desfăşoară în perioada 9 – 15 martie, la Seul şi sunt transmise live pe un stream de YouTube.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă