Duminică noaptea putem vedea Super Luna

de Avram Eliza , 08 august 2014 - stire actualizata la ora 13:28, 08 august 2014
Duminică noaptea putem vedea Super Luna

În noaptea de duminică spre luni, vom putea vedea o ”Super Lună”, informează Mediafax.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", fenomenul va putea fi observat duminică, începând cu ora 21.12.

"Super Luna" reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul - punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului - traiectoriei sale circumterestre.

"Super Lună" este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu "Lună plină la perigeu", respectiv "Lună nouă la perigeu".

De asemenea, aproximativ o dată la un an şi 48 de zile, Luna se află la perigeul maxim.

În ceea ce priveşte anul 2014, potrivit definiţiei lui Nolle, se pot observa cinci "Super Luni". Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, a treia, pe 12 iulie.

Următoarele "Super Luni" ale acestui an vor fi pe 10 august şi pe 9 septembrie.

Astronomii spun că nu se poate sesiza o diferenţă cu ochiul liber între o "Super Lună" şi o Lună plină/ Lună nouă obişnuită.

Potrivit cercetătorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din Bucureşti, nu va exista o diferenţă foarte mare între Luna plină de duminică şi cea din celelalte luni ale anului. "Va fi doar puţin mai strălucitoare decât celelalte", a declarat vineri,  Adrian Sonka.

Pe de altă parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României), după cum a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori.

Comentarii

 • ardeleanu'

  09 august 2014 12:30

  Dar cine fuse Admiralu' ăla ? ...shi ce fapte de arme în shpatz făcu ? ...că mai fuse un feldAdmiral valakh care comanda dă pă un grind dă papură trei lotci pescăreshti lipoveneshti dă rit vechi... Ha,ha,ha !

  raspunde comentariului
 • gogu

  09 august 2014 4:32

  Eliza Avram, daca ai spus ca perigeul este punctul cel mai apropiat de Terra al orbitei pe care evolueaza Luna, atunci de ce mai dai cu secretiile nazale in fasole si pomenesti de 'perigeul minim'!? Nu exista perigeu sau apogeu maxim si minim, ci doar perigeu si apogeu, punct.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design